Srbski minister: Severino bomo odstranili s seznama verbalnih delinkventov

Svet 28. Avg 202421:13 0 komentarjev
Severina
Severina (Foto: PROFIMEDIA)

Po nedeljskem zadržanju znane hrvaške pevke Severine na srbski meji se je znova oglasil srbski notranji minister Ivica Dačić. Povedal je, da bo njeno ime "še danes" odstranjeno s seznama verbalnih delinkventov.

Srbski notranji minister Ivica Dačić je po nedeljskem incidentu na meji, v katerega je bila vpletena znana hrvaška pevka Severina dejal, da se dogodek zlorablja za napade na Srbijo, srbski narod in predsednika Aleksandra Vučića. Odziv javnosti je označil za hinavski in ciničen, povedal pa tudi, da bodo pevko “še danes” odstranili s seznama verbalnih delinkventov.

“Še danes bosta s seznama odstranjeni dve imeni. Pri prvem gre za Severino, pri drugem pa za eno Črnogorsko pevko. Tudi sam predsednik Vučić je dejal, da je stvar neumna, tako da ju bomo odstranili,” je povedal v pogovoru za TV Prva.

Na seznam je Srbija uvrstila vse, ki so v preteklosti s svojimi izjavami pritegnili pozornost oblasti. Državni organi so te osebe ob vstopu spraševali glede različnih političnih tem.

V pogovoru je notranji minister poudaril še, da zadržanje in pregled na meji nista sporna, in da imajo podobno prakso številne druge države, med njimi tudi ZDA. “Ko pridem v ZDA, mi rečejo, naj počakam 10 minut. Potem pa pridejo in me napotijo do urada, kjer me zadržijo še naslednje pol ure. Nikomur ni pomembno, ali sem Severina ali ne. To so standardni postopki, ki jih imajo vse države na svetu. V ZDA se mi je to zgodilo že stokrat, je to normalno?”

Dodal je, da ima vsaka država pravico, da nekomu brez pojasnila zavrne vstop v državo.

Severina je v izjavi po incidentu na meji dejala, da so jo med pregledom obravnavali kot kriminalca, saj so v njenem avtomobilu iskali orožje. Nato se je začelo zaslišanje, med katerim so jo spraševali, zakaj je na družbenih omrežjih ob fotografiji s protestov proti pridobivanju litija v Srbiji napisala, da ima rada takšno Srbijo. Med drugim je srbskim policistom dejala, da ne bo več prišla v Srbijo, dokler je “na oblasti diktator”, s čimer je mislila aktualnega predsednika Aleksandra Vučića. Po večurnem zaslišanju so ji vstop dovolili, a ga je zavrnila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!