Srbski okoljski aktivisti zagrozili z radikalnimi ukrepi

Svet 12. Avg 202412:13 2 komentarja
Nedeljski protesti v Beogradu (Foto: Zorana Jevtic/REUTERS)

Če treh protestnikov, ki so jih priprli na sobotnem množičnem protestu, do srede ne bodo izpustili, bodo srbski okoljski aktivisti sprejeli radikalne ukrepe.

Trojico aktivistov, ki so se udeležili množičnih sobotnih protestov v Beogradu proti pridobivanju litija, so priprli zaradi oviranja železniškega prometa, poročajo srbski mediji.

Sobotnih protestov proti pridobivanju litija se je udeležilo več deset tisoč ljudi. Več deset protestnikov je zasedlo tudi tire na dveh železniških postajah v Beogradu, s čimer so onemogočili železniški promet, nekateri demonstranti pa so zaprli avtocesto.

V nedeljo so pred sedežem vlade sledili novi protesti in blokade, potem ko je policija pridržala tri protestnike, ki so blokirali železniški promet. Sodišče za prekrške v Beogradu je za enega od njih po poročanju portala N1 Srbija odredilo 40 dni pripora, za druga dva pa po 30 dni.

Organizatorji nedeljskih protestov so napovedali, da bodo danes vložili pritožbe na sodbe, oblastem pa so zagrozili z radikalnimi ukrepi, če njihovih kolegov ne bodo izpustili na prostost do srede opoldne.

Okoljski aktivisti menijo, da je pridobivanje litija oziroma projekt Jadar, ki ga v dolini reke Jadar na zahodu države načrtuje britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto, škodljiv za zdravje ljudi in okolje, ter mu že ves čas nasprotujejo. Njihovi protesti so se zaostrili po nedavnem podpisu sporazuma med Srbijo in EU o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada tudi litij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje