Sta soočenje in podpora Taylor Swift premešala karte v ameriški volilni bitki?

Svet 17. Sep 202422:44 0 komentarjev
Donald Trump, Kamala Harris
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Manj kot teden dni po soočenju med demokratsko kandidatko Kamalo Harris in republikancem Donaldom Trumpom imamo pred seboj več javnomnenjskih raziskav, ki so skušale zaobjeti vpliv soočenja. Kako je slabši nastop vplival na podporo Trumpu in kaj je Harris prinesla podpora pevke Taylor Swift?

Po prvem in morda celo edinem soočenju predsedniških kandidatov Kamale Harris in Donalda Trumpa v ZDA te dni objavljajo prve rezultate javnomnenjskih raziskav, opravljenih po soočenju.

Med prvimi so rezultate javnomnenjske ankete prejšnji petek objavili pri Reutersu, ki sodeluje z agencijo Ipsos. Raziskava, opravljena v dveh dneh po soočenju, je pokazala, da na nacionalni ravni vodi Harris, ki jo podpira 47 odstotkov vprašanih registriranih volilcev. Trumpa je podprlo 42 odstotkov vprašanih. Razlika v korist demokratke tako znaša pet odstotnih točk, kar predstavlja manjši napredek v primerjavi z zadnjo Reutersovo anketo s konca avgusta, ko je Harris vodila za štiri odstotne točke.

V nedeljo so svoje rezultate objavili pri televiziji ABC News, ki je raziskavo prav tako naročila pri agenciji Ipsos. Rezultati, zbrani med 11. in 13. septembrom, kažejo, da med volilci, ki se bodo volitev najverjetneje udeležili, z 52-odstotno podporo še naprej vodi Kamala Harris. Vendar trenutna podpredsednica razlike pred Donaldom Trumpom, ki so mu namerili 46-odstotno podporo, ni povečala. V primerjavi z anketo iste televizije izpred dveh tednov je namreč podpora obema kandidatoma ostala enaka.

Danes je rezultate javnomnenjske raziskave na nacionalni ravni objavil še Forbes, ki jo je naročil pri agenciji HarrisX. Anketa, opravljena med 11. in 13. septembrom, je Harris izmerila največjo rast podpore. Glede na izide je pridobila tri odstotne točke in se v primerjavi s Forbesovo anketo tik pred soočenjem, ko sta bila oba pri 45 odstotkih, oddaljila od Trumpa.

V anketah potrditev dobrega nastopa Harris

Harris tako na nacionalni ravni tudi po soočenju ostaja v ospredju, a večje prednosti kljub boljšemu nastopu v primerjavi s protikandidatom ni uspela ustvariti. Respondenti so sicer v omenjenih anketah potrdili prve občutke in podatke fokusnih skupin, da se je na soočenju bolje odrezala Harris. V raziskavi za Reuters jo je za zmagovalko označilo 53 odstotkov vprašanih, medtem ko je za Trumpa enako dejalo le 24 odstotkov vprašanih.

V raziskavi za ABC News je 37 odstotkov sodelujočih odgovorilo, da po soočenju demokratko vidijo v boljši luči, medtem ko je v primeru republikanca enako dejalo 17 odstotkov vprašanih. Trumpu je po soočenju manj naklonjenih 31 odstotkov vprašanih, pri Harris je ta delež 23-odstoten. V Forbesovi raziskavi je 50 odstotkov sodelujočih dejalo, da se je na soočenju bolje odrezala trenutna podpredsednica, da je bil boljši bivši predsednik, pa je menilo 31 odstotkov vprašanih.

Kmalu po soočenju je kandidaturo Harris podprla tudi superzvezdnica Taylor Swift, ki ima za seboj ogromno bazo izjemno zvestih oboževalcev. V anketi televizije ABC News so preverjali tudi pevkin vpliv na predsedniško tekmo in ugotovili, da je ta praktično zanemarljiv. Le šest odstotkov vprašanih je dejalo, da bi zaradi podpore Taylor Swift raje glasovali za demokratsko kandidatko. Večina vprašanih (81 odstotkov) je dejala, da podpora zvezdnice ne spreminja ničesar, 13 odstotkov pa je izjavilo, da bi jih podpora Swift odvrnila od glasovanja za Harris. Med slednjimi je velika večina zapriseženih Trumpovih podpornikov. Podpora superzvezdnice prav tako rasti podpore ne kaže med volilkami, mlajšimi od 30 let.

Taylor Swift
Foto: PROFIMEDIA

Zakaj Harris kljub vodstvu še nima razlogov za evforijo?

Dober rezultat in vodstvo v anketah na nacionalni ravni pa ne pomenita nujno tudi končne zmage. Ameriški volilni sistem je namreč elektorski in kot tak dosti večjo pozornost daje na zmage v posameznih zveznih državah, ki imajo vsaka različno število elektorskih glasov. Če so nekatere že vnaprej znane kot modre ali rdeče trdnjave, pa so druge dosti bolj muhaste. Tako v predvolilnem obdobju govorimo o skupini nihajočih držav (swing states). Kot sedem ključnih tokrat izpostavljajo Arizono, Georgio, Michigan, Nevado, Severno Karolino, Pensilvanijo in Wisconsin.

Kot so izpostavili pri CNN, je v zadnjem mesecu v reprezentativnih anketah devetkrat bila na vrhu Harris, medtem ko je Trump na vrh priplezal le v eni anketi. Zato tudi vodstvo v zadnjih anketah ni presenečenje. Ob pogledu na vse dosedanje ankete je vodstvo Harris na nacionalni ravni v povprečju 2,5-odstotno. Če pa se ozremo na ankete v omenjenih sedmih nihajočih državah, znaša njena prednost le 0,3 odstotka. Kot so še poudarili pri CNN, je na podlagi napovedi trenutno 20-odstotna možnost, da Harris doleti enaka usoda kot Hillary Clinton in Ala Gora. Da na nacionalni ravni zbere več glasov, a da zaradi porazov v elektorsko bogatih zveznih državah izgubi volitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!