Stečajni postopek Agrokorja tudi uradno zaključen

Gospodarstvo 13. Okt 202209:34 0 komentarjev
Agrokor
Foto: PROFIMEDIA

Po objavljeni pravnomočni odločbi zagrebškega trgovskega sodišča je postopek izredne uprave v Agrokorju zaključen, družba pa je tudi uradno izbrisana iz sodnega registra. S tem se je tudi uradno zaključil eden največjih svetovnih postopkov prestrukturiranja skozi stečaj, sam postopek pa je dobil pravno legitimacijo v Evropski uniji, Veliki Britaniji, ZDA in Švici.

Kot so danes sporočili iz Fortenova grupe, na katero so prenesli Agrokorjevo zdravo jedro in ki je zaživela aprila 2019, je trgovsko sodišče v Zagrebu julija ugotovilo, da se Agrokorjeva poravnava z upniki šteje za veljavno. Po pravnomočnosti odločbe sodišča se je postopek izredne uprave nad Agrokorjem zaključil, družbo pa so izbrisali iz sodnega registra. S tem se je tako uradno zaključil eden največjih svetovnih stečajnih postopkov, v okviru katerega je prezadolženi Agrokor skozi prestrukturiranje lahko ohranil celotno poslovanje in polno zaposlenost, so ocenili v Fortenovi.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, je Agrokor takrat zaposloval več kot 50 tisoč ljudi na območju jugovzhodne Evrope, njegov razpad pa bi vplival tudi na tisoče povezanih podjetij ter povzročil resne negativne posledice v gospodarstvih Hrvaške ter drugih držav v regiji.

Postopek izredne uprave nad Agrokorjem se je začel že aprila 2017, skupno pa je zajel 77 Agrokorjevih družb. Celotni dolg družbe je tedaj znašal 56 milijard kun (7,44 milijarde evrov), na računih družb pa je bilo le šest kun (manj kot evro). “V enem samem letu je izredni pooblaščenec Fabris Peruško s svojo ekipo normaliziral poslovanje in zaključil pogajanja o upniški poravnavi, ki je bila julija 2018 izglasovana z več kot 80 odstotki glasov upnikov, njena veljavnost pa je bila potrjena oktobra 2018,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

V postopku izredne uprave so bili v celoti poplačani dolgovi do 2.400 mikro in malih dobaviteljev, ostali upniki pa so bili poplačani v povprečju za 60 odstotkov. Vsi stroški pa so bili poravnani brez porabe denarja hrvaških davkoplačevalcev. S prenehanjem obstoja Agrokorja pa so prenehala tudi pooblastila pooblaščenca Peruška. “Upravičeno smo lahko ponosni na zaključek enega najpomembnejših gospodarskih procesov, kar jih je bilo na Hrvaškem, z vplivom na celotno regijo. Postopek je bil zahteven in kompleksen, obseg dela ogromen, roki pa kratki,” je ob tem pojasnil Peruško, član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenova grupe ob zaključku postopka izredne uprave in prenehanju njegove vloge izrednega pooblaščenca. Dodal je, da so morali v poravnalnih pogajanjih uskladiti pogosto diametralno nasprotne interese upnikov.

Za Agrokor, ki je bil v lasti Ivice Todorića, je hrvaška vlada, potem ko se je koncern zaradi hude prezadolženosti znašel pred propadom, sprejela zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znan kot lex Agrokor. Za prestrukturiranje skupine je postavila izrednega pooblaščenca, največji lastniki so postali ruski banki Sberbank in VTB ter ameriški finančni sklad. Pod lastništvo Fortenove je po številnih zapletih aprila 2021 prešel tudi Mercator. Fortenova je sedaj v postopku prodaje. Sberbank je namreč aprila podpisala namero za prodajo 44 odstotkov Fortenove madžarsko-ameriškemu skladu Indotek, postopek še ni zaključen.

Poslovanje Agrokorja so pod drobnogled vzeli kriminalisti, sledil je pregon nekdanjega lastnika in direktorja Todorića, nekaterih članov njegove družine in njegovih najožjih sodelavcev. Sodni postopki, ki jih bremenijo finančnih malverzacij in oškodovanj, so v teku. Todorić se je pred hrvaškim pravosodjem skrival v Londonu, Velika Britanija pa ga je Hrvaški izročila novembra 2018, ko je plačal milijon evrov varščine, da bi se lahko branil s prostosti. Trdi, da je nedolžen in da ga je odstranila politika, pred kratkim je napovedal milijardne odškodninske tožbe.

Ivica Todorić
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!