Število izbruhov bolezni zaradi okužb s hrano narašča. Kako se jim izogniti?

Svet 25. Okt 202421:04 2 komentarja
Hrana na mizi
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Na CNN so zdravnico dr. Leano Wen po zadnjem izbruhu okužb z E.coli, povezanim z McDonald'som, vprašali, kaj so najpogostejše okužbe s hrano, zakaj sta E.coli in listerija še posebej problematični, kakšne simptome imajo ljudje in kako se lahko okužbam s hrano izognemo.

Po podatkih ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni je v ZDA vse več bolezni, ki se prenašajo s hrano. Zaradi zadnjega izbruha bakterije E.coli, ki je bil povezan z verigo restavracij s hitro prehrano McDonald’s, je zbolelo vsaj 49 ljudi v desetih zveznih državah, ena oseba pa je umrla.

Kot je sporočila ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA), ki preiskuje primere okužb, prvi izsledki kažejo, da bi lahko izbruh povzročila narezana čebula v hamburgerjih.

Kaj svetuje dr. Leana Wen, urgentna zdravnica in izredna profesorica na univerzi George Washington, ki je bila pred tem komisarka za zdravje v mestu Baltimore?

Kaj so najpogostejši vzroki okužb s hrano?

dr. Leana Wen: Obstaja več bakterij, virusov in parazitov, ki lahko povzročijo okužbe s hrano.

Najpogosteje okužbo povzroči norovirus. V ZDA je kriv za približno polovico vseh izbruhov. Ta virus se zlahka širi s hrano in pijačo ter z osebe na osebo z deljenjem pribora ali dotikanjem predmetov, ki se jih je dotaknila okužena oseba in nato z dotikanjem ust.

Najpogostejša bakterija, ki povzroča bolezni, povezane s hrano, je bakterija kampilobakter. Te okužbe običajno povzroči uživanje surove ali premalo kuhane perutnine. Druge pogoste bakterijske okužbe so salmonela, E.coli in listerija.

Zakaj so določene okužbe, na primer E.coli in listerija, še posebej nevarne?

dr. Wen: E.coli je ena od številnih vrst bakterij, ki živijo v črevesju ljudi in živali. Obstaja na stotine sevov te bakterije. Eden od njih, imenovan O157:H7, je lahko še posebej nevaren. Ta sev je bil kriv tudi za zadnji izbruh, povezan z McDonald’som.

McDonalds
Foto: PROFIMEDIA

Ta sev proizvaja toksin, ki lahko poškoduje sluznico črevesne stene ter povzroči hudo okužbo in krvavo drisko. Mnogi bolniki si po trebušnih krčih in driski opomorejo, pri nekaterih pa se lahko pojavi zaplet, znan kot hemolitično-uremični sindrom (HUS), ki lahko privede do odpovedi ledvic in celo smrti.

Listerija je pogosto povezana z neustrezno predelanim mesom in nepasteriziranim mlekom. Za večino zdravih ljudi ni posebej nevarna, vendar ima lahko okužba zelo resne posledice za nekatere skupine ljudi, vključno s starejšimi, dojenčki in osebami z oslabljeno imunostjo. Nevarna je lahko tudi za nosečnice; okužba z listerijo lahko namreč povzroči prezgodnji porod, spontani splav in rojstvo mrtvega otroka.

Kakšne simptome imajo po navadi ljudje?

dr. Wen: Pogosti simptomi so slabost, bruhaje, driska in bolečine v trebuhu. Pri nekaterih posameznikih se lahko pojavijo tudi vročina, bolečine v telesu in drugi gripi podobni simptomi. Pri sevu O157:H7 pa se je na primer pri ljudeh pojavila tudi krvava driska.

Kako se zdravijo okužbe, ki se prenašajo s hrano?

dr. Wen: To je odvisno od organizma, ki povzroči okužbo. Večina jih izzveni sama od sebe. Bolniki potrebujejo podporno zdravljenje s hidracijo, vendar ne potrebujejo posebne terapije. Nekaterim koristijo antibiotiki. Pri nekaterih okužbah, zlasti pri sevu E.colija O157:H7, pa bi antibiotiki lahko dejansko poslabšali bolezen. Posamezniki, ki imajo hude trebušne krče in krvavo drisko, ali tisti, ki ne morejo uživati tekočine, morajo poiskati zdravniško pomoč.

Bruhanje
Foto: PROFIMEDIA

Kako zmanjšati tveganje za okuže, ki se prenašajo s hrano?

dr. Wen: Izbruhi, ki se pojavijo v medijih, lahko ustvarijo vtis, da so vse okužbe s hrano povezane s hrano, kupljeno v restavraciji ali trgovini. A to ne drži, saj se večina primerov zgodi doma, v našem vsakdanjem življenju.

Ker je norovirus najpogostejši povzročitelj okužb s hrano, je treba najprej spregovoriti o tem. Pomembno je, da si pogosto in dobro umivamo roke z milom in vodo. Če to ni na voljo, uporabimo vsaj razkužilo za roke, preden se dotaknemo ust.

Ljudje, ki jim je slabo, bruhajo in/ali imajo drisko, trebušne krče ali druge simptome, ki bi lahko kazali na norovirus, naj ne pripravljajo hrane in naj se ne zadržujejo v javnih prostorih.

Pripravljanje zelenjave
Foto: PROFIMEDIA

Nezadostno kuhanje mesa in rib je še en pogost vzrok okužb, ki se prenašajo s hrano. Različni izdelki potrebujejo različne temperature, da so do konca pečeni. Piščanec, puran in druga perutnina potrebujejo vsaj 74 stopinj Celzija, riba pa 63 stopinj Celzija.

Vedno pazite, katere posode in pripomočke uporabljate za surovo meso. Ne uporabljaje jih za druge izdelke. Zelenjavo in sadje je treba oprati, tudi če jih na koncu olupite. Najboljši način je, da jih sperete pod tekočo vodo – ne uporabljajte tekočine za pomivanje posode ali razkužil.

Tudi to, kako skladiščite hrano, je pomembno. Dve uri je največ, kar lahko živila hranite zunaj hladilnika ali zamrzovalnika. Če pa ste na prostem in je temperatura visoka, je ta čas skrajšan na eno uro. Prav tako ne pijte nepasteriziranega mleka oziroma ne uživajte izdelkov iz nepasteriziranega mleka.

Kdo mora biti še posebej previden pri ravnanju s hrano?

V prvi vrsti morajo seveda biti previdni tisti, ki pripravljajo in strežejo hrano drugim. Skrbeti morajo za drugo higieno rok in seveda higieno v kuhinji.

Natakarica
Foto: PROFIMEDIA

Pri okužbah, ki se prenašajo s hrano, pa so še posebej ranljivi starejši, dojenčki in mlajši otroci, nosečnice ter ljudje, ki so imunsko ogroženi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje