Število žrtev tajfuna Yagi v Vietnamu preseglo 150, še več kot 140 pogrešanih

Svet 11. Sep 202412:44 0 komentarjev
tajfun yagi
Foto: Minh Nguyen/REUTERS

Število smrtnih žrtev tajfuna Yagi v Vietnamu se je po poročanju tamkajšnjih medijev povzpelo na 155, 141 ljudi pa je pogrešanih. Gladine rek so medtem dosegle najvišje vrednosti v zadnjih 20 letih. Poplave in zemeljski plazovi, ki jih je povzročil tajfun, so najmanj štiri smrtne žrtve zahtevali tudi na Tajskem.

Tajfun Yagi je sever Vietnama, Laosa, Mjanmara in Tajske zajel konec tedna. Prinesel je obilne padavine, ki so povzročile poplave in zemeljske plazove. Sunki vetra so dosegli tudi do 149 kilometrov na uro. Gladina Rdeče reke v Vietnamu je dosegla najvišje vrednosti v zadnjih 20 letih.

V Vietnamu je življenje izgubilo 155 ljudi, še 141 pa je pogrešanih, poročanje tamkajšnjih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Meteorologi opozarjajo, da se bodo poplave v državi nadaljevale tudi v prihodnjih dneh, zato pristojni v Hanoju že izvajajo evakuacije prebivalcev, ki živijo ob Rdeči reki.

Smrtne žrtve tudi na Kitajskem, Filipinih in Tajskem

Evakuacije potekajo tudi v provinci Luang Namtha v sosednjem Laosu, kjer naj bi doslej umrla najmanj ena oseba. Štiri smrtne žrtve so medtem zabeležili v provincah Chiang Mai in Chiang Rai na severu Tajske. Poplavne vode težave povzročajo tudi ponekod v Mjanmaru.

Yagi je bil sicer najmočnejši tajfun na tem območju v več kot desetletju in najmočnejši na severu Vietnama v zadnjih 30 letih. Do nedelje zvečer je nato oslabel v tropsko nevihto. Preden je v soboto dosegel Vietnam, je pustošil tudi po južni Kitajski in Filipinih, kjer je skupno terjal najmanj 24 življenj.

tajfun yagi
Reševanje na Tajskem (Foto: REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!