Štiriletnik razbil neprecenljiv artefakt. Odziv muzeja presenetil

Svet 28. Avg 202415:50 8 komentarjev
Zlomljena posoda v muzeju v Haifi
Foto: zajem zaslona/@The Budget Savvy Travelers/FACEBOOK

V izraelskem muzeju je štiriletnik ponesreči razbil 3.500 let staro posodo iz bronaste dobe. V muzeju se na nezgodo niso odzvali z jezo, temveč so dečka in njegovo mater povabili v muzej na zasebni ogled. Artefakt bodo restavrirali in ga hitro vrnili na svoje mesto.

V muzeju v izraelskem mestu Haifa je štiriletnik ponesreči razbil posodo iz bronaste dobe. Antični artefakt, ki je po ocenah strokovnjakov star vsaj 3.500 let, je stal nezaščiten blizu vhoda v muzej.

Kakor tudi nekateri drugi muzejski primerki je bila posoda brez zaščitnega stekla zato, ker je ustanovitelj arheološkega muzeja Reuben Hecht poudarjal, da bi morali biti artefakti dostopni javnosti. S to tradicijo bodo kljub incidentu v prihodnje nadaljevali.

Dečkov oče je za britanski BBC dejal, da je sin “nežno nagnil posodo, ker ga je zanimalo, kaj je bilo v njej”.

Po navedbah muzeja so posodo ustvarili med letoma 2.200 in 1.500 pred našim štetjem in torej izvira iz časa pred kraljevino kralja Davida in kralja Salomona, ki sta antičnima kraljestvoma Izraela in Judeje vladala v 10. stoletju pred našim štetjem. Posodo so uporabljali za transport tekočin, kot sta vino ali oljčno olje.

Vodja muzeja Inbal Rivlin je dečka in njegovo mater povabil v muzej na zasebni ogled. “Muzej ni mavzolej, temveč živ prostor, odprt za družine in dostopen. Starše nagovarjamo: naj vas ne bo strah. Takšne stvari se dogajajo. Posodo bomo popravili in jo vrnili na svoje mesto,” je dejal za izraelski portal Ynet.

Po nesreči so v muzeju sicer izobesili nove znake, ki označujejo, katerih predmetov se obiskovalci smejo oziroma ne smejo dotikati.

V muzeju so že kontaktirali restavratorja, ki bo s pomočjo fotografij obnovil zlomljeno posodo, so še navedli v muzeju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje