Stoltenberg napovedal nove obsežne zaveze o podpori Ukrajini

Svet 05. Jul 202418:37 2 komentarja
Jens Stoltenberg
Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS

Članice Nata so se v sredo dogovorile, da bodo prihodnje leto Ukrajini namenile 40 milijonov evrov pomoči. "Ukrajina mora zmagati in potrebuje našo stalno podporo," je Jens Stoltenberg dejal na novinarski konferenci na sedežu Nata v Bruslju pred torkovim vrhom zavezništva.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes izrazil pričakovanje, da bo zavezništvo prihodnje leto Ukrajini namenilo za 40 milijard evrov vojaške pomoči.

Na novinarski konferenci pred torkovim vrhom v Washingtonu je tudi napovedal, da bodo članice na vrhu sprejele nove obsežne zaveze o podpori Ukrajini, ki se brani pred rusko invazijo.

“Ukrajina mora zmagati in potrebuje našo stalno podporo,” je dejal na novinarski konferenci na sedežu Nata v Bruslju pred vrhom zavezništva, na katerem bodo obeležili njegovo 75. obletnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nov projekt Nata za usklajevanje vojaške pomoči Kijevu

Napovedal je, da bodo v Washingtonu objavili nov projekt v podporo Ukrajine, imenovan Natova varnostna pomoč in usposabljanje za Ukrajino (NSATU). Z njim bo zavezništvo prevzelo mednarodno usklajevanje vojaške pomoči Kijevu in usposabljanja ukrajinskih oboroženih sil, je pojasnil. Poudaril pa je, da zaradi tega Nato ne bo udeležen v ukrajinski vojni.

Stoltenberg je dodal, da sta se z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v pogovoru na sedežu Nata pred dnevi strinjala, da so “vsi ti elementi – usklajevanje vojaške pomoči in usposabljanja znotraj zavezništva, več sredstev, več vojaške podpore, več varnostnih sporazumov in večja interoperabilnost naših sil – most do članstva Ukrajine v Natu in zelo močan paket za Ukrajino”. “Ukrajina se tako približuje zvezi Nato,” je dodal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Nato Ukrajina
Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

40 milijard minimalna osnova za izpolnitev potreb Ukrajine

Glede finančne pomoči je Stoltenberg izrazil pričakovanje, da bo Ukrajina na vrhu dobila zagotovilo, da bo v letu 2025 prejela nadaljnjo vojaško pomoč zavezništva v vrednosti najmanj 40 milijard evrov, kar ustreza obsegu pomoči v preteklih letih od začetka ruske invazije.

Po njegovih besedah se namreč zaveznice strinjajo, da je to minimalna osnova za izpolnitev potreb Ukrajine za obrambo pred rusko agresijo.

Po navedbah dpa pa članice niso podprle njegovega načrta o dolgoročni finančni zavezi za Ukrajino, ki bi znašala 40 milijard evrov na leto. Z njim je skušal okrepiti podporo zavezništva Ukrajini v primeru, da bi Donald Trump, ki je bil že večkrat kritičen do Nata, januarja 2025 znova postal predsednik ZDA.

Stoltenberg se je izognil vprašanju o zdravju Bidna

Stoltenberg medtem danes na novinarski konferenci ni želel odgovoriti na novinarsko vprašanje o zdravju in primernosti predsednika ZDA Joeja Bidna za nov mandat. Namesto tega je izpostavil, da mora Nato ostati izven notranje politike.

“Eden od razlogov, zakaj je Nato uspešno zavezništvo, je ta, da se vedno izogibamo notranjepolitičnim vprašanjem,” je izpostavil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Dejal je, da z Bidnom sodeluje že vrsto let, še preden je bil predsednik, in da sta imela pred dvema tednoma dober pogovor v Beli hiši. “Cenim njegovo osebno zavezanost zvezi Nato in njegovo vodstvo pri podpori Ukrajine,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje