Strah pred napadom Irana: Rusija letalom prepovedala nočne lete nad Izraelom

Svet 10. Avg 202412:22 1 komentar
Antonov An-124
Rusko letalo Antonov An-124 (Foto: PROFIMEDIA)

Ruska zvezna agencija za zračni promet je ruskim letalskim družbam prepovedala nočne lete v zračnem prostoru nad Izraelom.

Ruske letalske družbe do 16. avgusta čez noč ne smejo leteti v zračnem prostoru nad Izraelom. Razloga za prepoved v ruski zvezni agenciji za zračni promet niso navedli, a bi bil lahko povezan s povečano napetostjo na območju Bližnjega vzhoda in nedavnimi napovedmi Irana, da bo Izrael “hudo kaznoval”.

Prepoved letenja za ruske letalske družbe nad Izraelom velja med 22. in 4. uro zjutraj po srednjeevropskem času, začela pa je veljati danes zjutraj. To so v petek zvečer sporočili iz urada Rosaviacije v Moskvi. Prepoved velja do 16. avgusta do 9. ure po srednjeevropskem času.

Rosaviacija poletov v izraelskem zračnem prostoru čez dan ni prepovedala, vendar pa morajo ruski piloti upoštevati varnostne predpise za polete na kriznih območjih ali nad njimi. Številne mednarodne letalske družbe so iz varnostnih razlogov že odpovedale lete na območju.

Razmere na Bližnjem vzhodu, kjer od 7. oktobra lani poteka vojna med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, so se dodatno zaostrile po uboju političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra blizu Bejruta konec julija. Iran in njegovi zavezniki, vključno s Hezbolahom, so zagrozili Izraelu s povračilnimi ukrepi, zaradi česar obstaja bojazen izbruha širšega konflikta v regiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje