Trump hotel spremeniti načrte, a jih ne bo: po nominacijo gre, kot je načrtoval

Svet 14. Jul 202406:03 > 22:06 40 komentarjev
poskus atentata na Trumpa
Foto: PROFIMEDIA

Na predvolilnem shodu Donalda Trumpa v mestu Butler v Pensilvaniji so odjeknili streli. Strelec je Trumpa ustrelil v predel desnega ušesa, bivšega ameriškega predsednika in predsedniškega kandidata so okrvavljenega odpeljali s prizorišča. Varnostne službe so strelca na kraju samem ubile, umrla je še ena oseba, dve sta huje ranjeni, a v stabilnem stanju FBI je že sporočil, da je šlo za poskus atentata, potrdili pa so tudi identiteto storilca. Že drugič od napada se je oglasil tudi Trump. Zapisal je, da je zaradi "včerajšnjih grozljivih dogodkov" nameraval zamakniti udeležbo na republikanski konvenciji, a se je po premisleku odločil, da strelcu ne sme pustiti, da vpliva nanj.

Na predvolilnem shodu v Pensilvaniji so odjeknili streli. Strelec, ki so ga ubili na kraju samem, je bivšega ameriškega predsednika in predsedniškega kandidata Donalda Trumpa ustrelil v predel desnega ušesa. Trumpa so pripadniki varnostnih služb (Secret Service; op. a.), ki ga varujejo, takoj odpeljali na varno.

Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Foto: Profimedia
Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Profimedia

Trump se je prvič oglasil kmalu po streljanju, zapisal je: “Ustrelili so me z nabojem, ki je prebil zgornji del desnega ušesa. Nemudoma sem vedel, da je nekaj narobe, ker sem slišal šum, strele in takoj občutil naboj skozi kožo. Bilo je veliko krvi in zavedel sem se, kaj se dogaja. Bog blagoslovi Ameriko.”

Danes se je znova oglasil. Na družbenem omrežju Truth je zapisal, da je zaradi “včerajšnjih grozljivih dogodkov” premišljeval, da bi za dva dni preložil odhod na republikansko konvencijo, ki se jutri začenja v Wisconsinu. “Vendar sem se po premisleku odločil, da si ne smem dovoliti, da bi zaradi strelca oziroma morebitnega atentatorja spremenil svoj urnik ali kar koli drugega. Zato bom v Milwaukee odpotoval kot načrtovano.”

Nekaj ur po streljanju zapustil bolnišnico

Trump je že zapustil bolnišnico in prispel v New Jersey, kjer je preživel noč. Njegova kampanja je na družbenem omrežju objavila posnetek, na katerem je videti Trumpa, kako izstopi iz letala. Trump, oblečen v mornarsko modro obleko in belo srajco brez kravate, je sam izstopil iz letala in se spustil po stopnicah. Na posnetku je bil Trump tako obrnjen, da ni bilo videti njegovega ranjenega ušesa.

V prvi jutranji objavi dan zatem, ko je preživel poskus atentata, pa je na družbenem omrežju Truth Social Trump zapisal, da je “samo bog tisti, ki je preprečil, da bi se zgodilo nepredstavljivo”.

Dodal je, da bo ostal vzdržljiv, žrtvam in njihovim družinam pa je izrekel sožalje. “V tem trenutku je bolj kot kdajkoli prej pomembno, da smo enotni in pokažemo svoj pravi značaj Američanov, da ostanemo močni in odločni ter ne dovolimo zlu, da zmaga,” je še zapisal na svojem družbenem omrežju in dodal: “Resnično imam rad našo državo in vas vse in veselim se, da bom ta teden iz Wisconsina spregovoril našemu velikemu narodu.”

Trenutek streljanja na Donalda Trumpa

Kamere so posnele trenutek streljanja. Video si lahko ogledate v članku Trenutek, ko je Donalda Trumpa oplazil naboj. FBI je strelca, ki so ga ubili, identificiral, več si lahko preberete v članku Kaj do tega trenutka vemo o strelcu na Donalda Trumpa. Številni odzivi prihajajo tako iz ZDA kot preostalega sveta. Preberete si jih lahko v članku Streljanje na Donalda Trumpa šokiralo Ameriko in svet. Napad na Trumpa pa je sprožil vprašanja, kako se kaj takšnega lahko zgodi. Kako je bilo poskrbljeno za varovanje in kako je mogoče, da tajna služba ni vedela, da se nekaj takega pripravlja, si lahko preberete v članku Je ameriška tajna služba zatajila?

Trump, strel
Trenutek, ko je Donalda Trumpa oplazil naboj (Reuters/posnetek zaslona)

Na incident se je nemudoma odzval tudi predsednik ZDA Joe Biden, obsodil je napad in dejal, da za takšno nasilje v Ameriki ne sme biti prostora ter da je hvaležen, da je Trump na varnem in mu gre dobro. Iz Bele hiše so tudi že sporočili, da je Biden s Trumpom po streljanju govoril po telefonu. Eden izmed virov v Beli hiši je za CNN dejal, da je bil klic zelo kratek in spoštljiv.

Biden je bil sprva sicer previden in dogodka ni takoj označil kot poskus političnega atentata, ampak pristojni organi so kasneje sporočili, da preiskujejo prav to: torej poskus atentata.

Vse, kar vemo o 20-letnem strelcu iz Pensilvanije, si lahko preberete v prispevku Kaj do tega trenutka vemo o strelcu na Donalda Trumpa. 

Strelca so ubili

Trump je govoril na zborovanju privržencev, ko sta odjeknila najmanj dva strela. Trump se je takoj prijel za desno uho, kamere pa so pokazale, da pri ušesu krvavi.

Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Donald Trump, poskus atentata, prihod na govorni oder Donald Trump, poskus atentata, prihod na govorni oder
Profimedia
Profimedia

Agenti tajne službe so skočili na oder, obkolili Trumpa in ga zvlekli stran. Tajna služba je kasneje sporočila, da je bila v napadu ubita ena oseba, in sicer moški srednjih let, ki je sedel med občinstvom. Po pisanju BBC je umrl nekdanji gasilec, ki je zaščitil svojo družino. Star je bil 50 let. Streli so huje ranili še dva druga moška, ki sta izven smrtne nevarnosti. Stara sta 57 in 74 let.

Po besedah guvernerja Pensilvanije Josha Shapira so govorili z družinami pokojnega moškega in dveh ranjenih. “50-letni poveljnik gasilcev je umrl kot junak,” je dejal guverner.

CNN navaja besede prič incidenta, ki pravijo, da so pripadniki tajne službe ubili napadalca, ki je streljal od daleč, zunaj območja zborovanja, ki je potekalo na prostem. Trumpa pa so po poskusu atentata odpeljali v bližnjo bolnišnico. Po streljanju je na prizorišču zborovanja nastala panika in ljudje so se razbežali na vse strani. Mikrofon je bil še vedno vključen, ko so agenti tajne službe obkrožili Trumpa, ki jih je prosil, naj mu dovolijo, da si znova natakne čevlje.

FBI: Šlo je za poskus atentata

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je potrdil, da je šlo za poskus atentata. Streljanje na Trumpa je tako prvi poskus atentata na ameriškega predsednika (tistega na položaju ali bivšega) po letu 1981, ko je John Hickley v Washingtonu skušal ustreliti Ronalda Reagana.

V atentatu v Dallasu pa je leta 1963 umrl ameriški predsednik John F. Kennedy, njegov brat Robert Kennedy je bil ustreljen leta 1968 med predsedniško kampanjo.

Republikanska konvencija bo

Nacionalni odbor republikanske stranke je kasneje sporočil, da bo nacionalna konvencija za potrditev Trumpove predsedniške kandidature v Milwaukeeju potekala v skladu z urnikom. Začela se bo v ponedeljek, Trump pa bo na koncu v četrtek sprejel nominacijo.

Oglasil se je tudi Trump, ki se je zahvalil tajni službi in drugim policijskim agencijam za hitro ukrepanje. Izrazil je sožalje žrtvam in dejal, da je neverjetno, da se lahko kaj takega zgodi v ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje