Strokovnjaki: Če se bojite bakterije E.coli, se izogibajte tem živilom

Magazin 04. Nov 202418:15 0 komentarjev
Trgovina z živili
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav nikoli ne moremo vedeti, kje se skrivajo za zdravje nevarne bakterije, pa to ne pomeni, da pri svojih prehranjevalnih izbirah ne moremo biti previdni in tveganja tako vsaj malo zmanjšati.

Nedavna množična okužba Američanov z bakterijo E.coli, potem ko so jedli v restavraciji McDonald’s, nas opominja, da je tveganje za bolezen na vsakem koraku.

Po navedbah strokovnjakov pa je možnost za pojav bakterije E.coli večja pri točno določenih živilih. Štirje profesorji na področju varne hrane z ameriških univerz so za NBC News izpostavili, kateri hrani se sami preventivno izogibajo: pakiranemu zelenjavi in sadju, kalčkom in meloni.

Bolj kot je hrana na svoji poti s kmetije do trgovskih polic predelana, več priložnosti je za razvoj in širjenje bakterij. Predelava vključuje tudi rezanje, pranje in dodajanje sestavin.

Ko sta sadje in zelenjava postrežena surova, to prav tako pomeni, da ni možnosti, da bi bakterije s toplotno obdelavo uničili.

Vrečke, v katerih je pakirana solata ali druga listnata zelenjava, obenem vase ujamejo tudi bakterije in ustvarjajo okolje, v katerem se te enostavno množijo. Strokovnjaki tako svetujejo, da raje kupite glavo solate ter jo narežite in operite doma. Prav tako je priporočljivo zavreči tudi poškodovane liste, saj ti predstavljajo vstopno točko patogenov.

Pri kalčkih je težava drugačna: medtem ko semena kalijo, v vodo, v kateri so hranjena, izločajo določena hranila, ki omogočajo razrast bakterij.

Pri meloni težavo predstavlja rebrasta lupina, v katero se bakterije zlahka ujamejo.

Strokovnjaki za varno hrano se sicer izogibajo tudi surovemu mesu, ribam in jajcem ter ne pijejo nepasteriziranega mleka.

E.coli je bakterija, ki živi v črevesju ljudi in je del normalne črevesne flore, vendar je tudi pogost povzročitelj hudih okužb. Je najpogostejši povzročitelj okužb krvnega obtoka in okužb sečil v Evropski uniji, povzroča tudi okužbe prebavil. Prenaša se skozi živalske ali človeške izločke in lahko kontaminira vodo ali hrano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!