Strokovnjaki odkrili povezavo med uživanjem rdečega mesa in demenco

Magazin 16. Jan 202512:18 9 komentarjev
Rdeče meso
Foto: PROFIMEDIA

Strokovnjaki že dalj časa opozarjajo, da ima prekomerno uživanje rdečega mesa in procesiranega rdečega mesa negativne posledice na zdravje. Zdaj pa so znanstveniki v najnovejši študiji odkrili tudi povezavo med uživanjem rdečega mesa oziroma procesiranega rdečega mesa in pojavom demence. Ljudje, ki namesto mesa uživajo rastlinske vire beljakovin, naj bi imeli za 19 odstotkov manjše tveganje za demenco.

Prekomerno uživanje rdečega mesa ima lahko negativne posledice na vaše zdravje, med drugim naj bi vplivalo na kognitivne sposobnosti, ugotavlja nova študija.

V raziskavi, objavljeni v reviji Neurology, so ugotovili, da imajo tisti, ki so zaužili četrtino porcije predelanega rdečega mesa ali več, 13 odstotkov več možnosti za razvoj demence kot tisti, ki so dnevno zaužili manj kot desetino porcije, piše CNN. Porcija rdečega mesa običajno znaša približno 85 gramov, kar je enako dvema rezinama slanine ali 1,5 rezine bolonjske salame.

Znanstveniki so ugotovili še, da dodatna dnevna porcija predelanega rdečega mesa pospeši staranje možganov.

Metode raziskave so sicer opazovalne narave, kar pomeni, da raziskovalci ne morejo z gotovostjo trditi, da uživanje predelanega rdečega mesa povzroča demenco, temveč le, da obstaja povezava med njima.

Zakaj meso vpliva na zdravje vaših možganov

Povezava med uživanjem rdečega mesa in kognitivnim zdravjem še ni bila temeljito raziskana, so pa znanstveniki že odkrili nekatere povezave s številnimi drugimi posledicami na zdravje. Med drugim so ugotovili, da uživanje rdečega mesa vpliva na pojav kardiometaboličnih bolezni, raka in prezgodnje smrti, je za CNN pojasnil Mingjang Song, profesor na Harvardu.

meso v mesnici
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

“Predelano rdeče meso na zdravje med drugim vpliva zaradi visoke vsebnosti soli, aktivne (hemske) oblike železa in škodljivih aditivov, ki se uporabljajo pri predelavi,” je pojasnil Song.

V študiji so raziskovalci analizirali podatke več kot 130.000 ljudi, starih povprečno 49 let. Podatki so vključevali podrobne zdravstvene informacije, ki so jih zbirali daljše časovno obdobje, vključno s prehrano udeležencev. V 43-letnem obdobju so denimo demenco diagnosticirali pri več kot 11.000 udeležencih.

Rdeče meso vsebuje tudi veliko količino nasičenih maščob in organsko spojino, ki je povezana s srčno-žilnimi boleznimi, strokovnjaki pa menijo, da kombinacija obeh lahko poškoduje živčni sistem, kar pospeši kognitivni upad. Predelano rdeče meso vsebuje tudi več snovi, ki so pogosto povezane z zdravstvenimi težavami, med drugim z nastankom raka.

Rastlinska prehrana za skoraj 20 odstotkov zmanjša tveganje za pojav demence

vegansko meso
Foto: PROFIMEDIA

Študija je tako dokazala, da zmanjšanje količine zaužitega rdečega mesa lahko močno prispeva k vašemu dolgoročnemu zdravju. Nadomestitev rdečega mesa z rastlinskimi viri beljakovin, kot so oreščki in stročnice, naj bi za 19 odstotkov zmanjšala tveganje za pojav demence.

Ameriški inštitut za raziskave raka priporoča, da uživanje rdečega mesa omejite na tri porcije na teden in da predelano rdeče meso uživate kar se da malo ali celo nič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje