Strokovnjaki proti premikanju ure: “Ima negativne učinke na zdravje ljudi”

Svet 24. Okt 202419:38 12 komentarjev
premikanje ure
Foto: PROFIMEDIA

Britanski strokovnjaki za spanje so pozvali k ukinitvi premikanja ure. Opozorili so na negativne učinke, ki jih ima premik ure na spanje in zdravje.

Britansko društvo, specializirano za težave s spanjem, British Sleep Society je pozvalo k ukinitvi premikanja ure, poroča N1 Hrvaška.

Njihov predlog temelji na negativnih učinkih, ki jih ima premik ure na kakovost spanja in na zdravje. Raziskovalci so v članku, objavljenem v Journal of Sleep Research, sicer predlagali uporabo zimskega časa čez celo leto. Znanstveniki pojasnjujejo, da je sončna svetloba zjutraj nujna za zdravje. Če pa bi obveljal poletni čas, pa bi to ljudi prisililo, da se zbujajo, ko je zunaj še tema. “Premik ure na pomladni čas negativno vpliva na cirkadiani ritem,” so zapisali.

Profesor Malcolm von Schantz iz angleške univerze Northumbria je poudaril, da se pogosto ne zavedamo, kako močno poletni čas spremeni naš vsakodnevni urnik. Obveznosti namreč premakne za eno uro naprej, količina dnevne svetlobe pa ostane enaka.

Ura, premik ure
PROFIMEDIA

“Zaradi tega moramo vsi vstati in iti v šolo ali službo eno uro prej. V obdobjih, ko je dnevne svetlobe manj, kot je zdaj jeseni, to pomeni, da nas večina vstane in odpravi na delo v temi,” njegove besede povzema britanski Mirror. “Če moramo izbirati, ali bomo imeli naravno svetlobo zjutraj ali popoldne, znanstveni dokazi kažejo v prid jutru,” je še dodal.

Ob tem pa so na N1 Hrvaška opozorili, da je bila raziskava opravljena v Veliki Britaniji. Na Otoku imajo namreč manj sončnih ur kot pri naših južnih sosedih, zato bi se morala vsaka država sama odločiti, na katerem času želi ostati.

Kdaj se prestavi ura?

Uro bomo premaknili zadnji konec tedna v mesecu, v noči na nedeljo, 27. oktobra. Ob prehodu na zimski čas bomo uro ob treh zjutraj premaknili za eno uro nazaj, kar pomeni, da bomo spali eno uro dlje.

Evropska unija je že leta 2018 predlagala ukinitev premikanja ure, vendar se državam članicam še vedno ni uspelo dogovoriti o tem vprašanju. Marca lani je bila predstavljena nova pobuda evropskih poslancev za ukinitev premikanja ure, vendar napredka ni bilo. Uro bomo premikali še vsaj dve leti, saj je Evropska komisija že pred leti v uradnem listu EU objavila razpored poletnega časa do leta 2026.

Evropska komisija je odločitev o tem, kateri čas izbrati za stalnega, prepustila državam članicam, pri čemer je izrazila pričakovanje, da se bodo uskladile, da bi preprečile morebitne motnje v čezmejnem delovanju. Države se še niso uskladile.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje