Študija: Sedem cepiv večinoma učinkovitih za poživitvene odmerke

Koronavirus 03. Dec 202116:45 0 komentarjev
Cepljenje s Pfizerjem
Gaelen Morse/REUTERS

Sedem cepiv proti covidu-19, ki so jih znanstveniki uporabili za poživitveni odmerek, je večinoma sprožilo močan imunski odziv, izhaja iz izsledkov študije, ki je bila objavljena v strokovni reviji The Lancet. Rezultati so se razlikovali glede na kombinacijo cepiv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V študiji je sodelovalo približno 3.000 ljudi. Raziskovalci iz Velike Britanije so primerjali imunski odziv udeležencev ob cepljenju z poživitvenim odmerkom različnih cepiv proti covidu-19.

Sodelujoči v študiji so tretji odmerek cepiva prejeli vsaj dva meseca po polnem cepljenju s cepivom proizvajalcev Pfizer/BioNTech oziroma tri mesece po polnem cepljenju s cepivom AstraZenece. Tretji odmerek so predstavljala cepiva Pfizer/BionTech, AstraZeneca, Moderna, Janssen Pharmaceutica NV, CureVac, Novavax in Valneva. Del udeležencev je prejel placebo.

Pri skoraj vseh, razen pri tistih, ki so prejeli placebo, se je po cepljenju s tretjim odmerkom povečalo tvorjenje protiteles. Izjema so bili le sodelujoči, ki so bili najprej polno cepljeni s cepivom Pfizer/BioNTech in nato s poživitvenim odmerkom cepiva Valneva.

Študija je sicer imela več omejitev. Sodelujoči so bili s tretjim odmerkom cepljeni kmalu po tem, ko so bili polno cepljeni. Včasih je med drugim in tretjim odmerkom minilo manj časa kot med prvim in drugim odmerkom, kar bi lahko zmanjšalo odpornost.

Še pomembneje pa je, da so v študiji merili zgolj imunske odzive udeležencev, niso pa preverjali dejanske učinkovitosti cepiv proti okužbi z novim koronavirusom ali resnosti bolezni.

Študija je analizirala tudi neželene učinke cepljenja. Rezultati kažejo, da so bili ti glede na različne kombinacije različno močni, vendar so bili vedno sprejemljivi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!