Sum volilne goljufije: glasovnico prelepili in obkrožili skrajne desničarje

Svet 04. Sep 202414:22 0 komentarjev
Deželne volitve na Saškem
Deželne volitve na Saškem (Foto: PROFIMEDIA)

V nemški zvezni deželi Saška po nedeljskih deželnih volitvah preiskujejo sume volilnih goljufij. Neznani storilci naj bi na glasovnicah za glasovanje po pošti prelepili prvotno izbiro in namesto označili skrajno desno stranko Svobodna Saška. V več volilnih okrajih v Dresdnu so našli približno 117 takšnih glasovnic, 14 pa so jih zasegli tudi v dveh volilnih okrajih v mestu Radeberg. Stranka, ki jo deželna obveščevalna agencija uvršča med potrjene skrajno desne ekstremistične organizacije, goljufijo zanika.

Policija vzhodnonemške zvezne dežele Saška preiskuje sume volilnih goljufij, potem ko so na nedeljskih deželnih parlamentarnih volitvah v Dresdnu odkrili prirejene glasovnice v korist skrajno desne stranke Svobodna Saška. Neznani storilci naj bi obstoječe glasovnice več deset ljudi za glasovanje po pošti priredili in na njih naknadno označili stranko Svobodna Saška (Freie Sachsen), je sporočila dresdenska policija. Prelepili naj bi izbiro, ki je bila že označena na glasovnici, in namesto nje označili omenjeno stranko.

V več volilnih okrajih v Dresdnu so našli približno 117 takšnih glasovnic. Policija je zasegla tudi 14 prirejenih glasovnic v dveh volilnih okrajih v mestu Radeberg, ki se nahaja približno 10 kilometrov severovzhodno od glavnega mesta zvezne dežele.

Po raziskavi dpa se je stranka v dveh dresdenskih volilnih okrajih, kjer med drugim preiskujejo sume goljufije, odrezala izredno dobro. Svobodna Saška je zbrala 10,2 odstotka glasov, kar je približno petkrat več v primerjavi z 2,2 odstotka glasov, ki so jih prejeli na deželni ravni, ocenjuje dpa.

Deželna volilna uprava je potrdila, da je bila o nepravilnostih obveščena v ponedeljek in da je bila vložena pritožba, je povedal tiskovni predstavnik mesta Dresden. Po njegovih besedah bo okrožni volilni odbor v četrtek odločal o rezultatih pregleda volilnih izidov, vključno s številom glasovnic, ki jih bodo morda razglasili za neveljavne. Takrat bodo ugotovili tudi končne rezultate v osmih dresdenskih volilnih okrajih.

Deželna obveščevalna agencija stranko Svobodna Saška uvršča med potrjene skrajno desne ekstremistične organizacije in jo opisuje kot skupino neonacistov oziroma funkcionarjev nekdanje Nacionaldemokratske stranke Nemčije (NPD) – ki se je preimenovala v stranko Domovina (Die Heimat) – ter drugih skrajnih desničarjev na Saškem.

Stranka je v objavi na omrežju Telegram zanikala očitke o volilni goljufiji kot nesmisel, saj da jih je na volitvah podprlo več kot 50.000 Saščanov. Na nedeljskih deželnih parlamentarnih volitvah so na Saškem slavili krščanski demokrati s tesno prednostjo pred skrajno desno Alternativo za Nemčijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!