Sunak pod plazom kritik zaradi odhoda iz Normandije: “To je bila napaka”

Svet 07. Jun 202412:27 0 komentarjev
slovesnost ob dnevu D v Normandiji
Foto: Chris Jackson/REUTERS

Britanski premier Rishi Sunak se je danes opravičil za predčasen odhod s slovesnosti ob 80. obletnici dneva D, ki so v četrtek potekale na severu Francije. Sunak se je namreč vrnil v domovino, da bi opravil televizijski intervju pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami. Njegova poteza je v Združenem kraljestvu izzvala številne kritike.

Rishi Sunak je v četrtek prisostvoval dogodku v Normandiji na severu Francije, ki ga je organizirala britanska vlada, kasneje pa se ni pridružil osrednjemu dogodku na znameniti normandijski plaži Omaha, kjer je pred 80 leti potekalo izkrcanje zaveznikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Osrednje mednarodne komemoracije so se udeležili številni svetovni voditelji, med njimi ameriški predsednik Joe Biden, francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Sunak je bil zaradi predčasnega odhoda tarča številnih kritik. Poslanec opozicijskih laburistov Jonathan Ashworth ga je obtožil nečimrnosti in zanemarjanja dolžnosti, do premierjeve poteze sta bila kritična tudi predsednik liberalnih demokratov Ed Davey in vodja populistične stranke Reform UK Nigel Farage.

S slovesnosti predčasno odšel zaradi intervjuja

Sunak se je danes opravičil, ker je predčasno zapustil Normandijo, da bi opravil intervju za britansko televizijo ITV.

“Po koncu britanskega dogodka v Normandiji sem se vrnil v Združeno kraljestvo. Po premisleku – to, da nisem ostal v Franciji, je bila napaka, zato se opravičujem,” je zapisal na omrežju X. Ob tem je izrazil željo, da politika ne bi zasenčila spomina na veterane druge svetovne vojne, ki so se žrtvovali za svojo domovino.

Namesto premierja se je osrednjega dogodka v Normandiji udeležil britanski zunanji minister David Cameron, številnim voditeljem pa se je pridružil tudi vodja britanskih laburistov Keir Starmer, ki mu javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago na julijskih parlamentarnih volitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!