Svarilo francoskega predsednika: EU bi lahko propadla

Svet 03. Okt 202418:59 14 komentarjev
Emmanuel Macron
Foto: REUTERS

Francoski predsednik Emmanuel Macron je resno zaskrbljen o prihodnosti Evropske unije, saj da lahko propade, če bomo še naprej sledili klasični agendi. "EU se preveč ukvarja z birokracijo in premalo z investicijami," je prepričan.

Predsednik Emmanuel Macron je na gospodarskem forumu Berlin Global Dialogue posvaril, da lahko Evropska unija propade, če ne bo kmalu začela izvajati reform in se bolj osredotočala na gospodarstvo in obrambo.

Po njegovem mnenju trenutni model delovanja EU ni več primeren za izzive, s katerimi se sooča svet, saj se “preveč ukvarja z birokracijo in premalo vlaga v razvoj in konkurenčnost”. Po njegovih besedah Washington in Peking prehitevata Evropo po gospodarski rasti in naložbah, zato je Bruselj pozval, naj dokonča sveženj finančnih pravil za bančno unijo, ki si prizadeva za stabilnost, varnost in zanesljivost bančnega sektorja v območju evra in po vsej EU.

“EU bi lahko propadla, saj smo na pragu zelo pomembnega trenutka. Naša prejšnja gospodarska strategija je postala zastarela. Preveč namreč reguliramo in premalo vlagamo. Če bomo še naprej sledili svoji klasični agendi, bomo čez dve ali tri leta izginili s svetovnega trga,” je poudaril za Bloomberg.

Države članice je tako pozval, naj se osredotočijo na krepitev notranjega trga, zmanjšanje birokracije ter povečanje vlaganj v raziskave in razvoj, predvsem na področju digitalizacije, zelene energije in visokotehnoloških industrij. V preteklosti je že večkrat poudarjal, da EU potrebuje ambicioznejše projekte za spodbujanje inovacij in ustvarjanje novih delovnih mest.

Macronove besede, ki je že aprila opozarjal, da lahko EU umre, prihajajo dobra dva tedna po “zlovešči” napovedi nekdanjega predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija.

Mario Draghi
Mario Draghi (Foto: PROFIMEDIA)

V poročilu o prihodnosti konkurenčnosti je ta posvaril, da EU sama ni sposobna tekmovati z velesilama – Kitajsko in ZDA ter pozval k oblikovanju celovitejše enotne tržne strategije, ki bi omogočila nastanek evropskih podjetij globalnih razsežnosti. Predlagal je tudi obsežno industrijsko strategijo z vrednostjo 800 milijard evrov, s katero bi lahko Unija preprečila nadaljnji upad konkurenčnosti.

“Ne skrbi me, da bomo nenadoma postali revni in podrejeni drugim – v Evropi imamo še vedno veliko prednosti. Gre za to, da bo Evropa sčasoma postala manj uspešna, manj enakopravna, manj varna in da bomo posledično manj svobodni pri izbiri svoje usode,” piše v poročilu.

Posvaril je, da preoblikovanje gospodarstva v brezogljično ni nujno v nasprotju s konkurenčnostjo, obstaja pa tveganje, da se to zgodi, če EU ne bo uspelo uskladiti politik. Zavzel se je tudi za krepitev obrambnih zmogljivosti, prav tako mora po njegovem mnenju zagotoviti varnejše dobavne verige za ključne surovine in tehnologije, povečati proizvodne zmogljivosti v strateških sektorjih ter razširiti industrijske zmogljivosti za obrambo in vesolje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje