Švedi kritični do odstrela petine medvedov: “Čistokrven trofejni lov”

Svet 21. Avg 202419:40 2 komentarja
Rjavi medved
Rjavi medved (Foto: Denis Sadikovič/N1)

Na Švedskem se je danes začela sezona lova na medvede, med katero bodo lovci lahko do sredine oktobra ubili 486 rjavih medvedov oziroma 20 odstotkov populacije te živali v naravi.

Aktivisti za pravice živali so prepričani, da je načrtovani odstrel petine rjavih medvedov na Švedskem preveč radikalen, in da gre bolj za “mačo prestiž” kot ohranjanje števila teh velikih zveri na varni ravni.

Predsednik švedskega združenja za zveri Magnus Orrebrant je ocenil, da “gre za čistokrven trofejni lov”, ki je nezdružljiv s statusom te velike zveri kot strogo zaščitene vrste v Evropski uniji, poroča Euronews.  Izpostavil je tudi, da obstaja več načinov za boljše sobivanje. Po njegovem mnenju je upravljanje prostoživečih živali na Švedskem namenjeno ubijanju živali, namesto da bi jih po najboljših močeh ohranjali.

Zavzel se je za sprejem preventivnih ukrepov za preprečevanje škode, ki jo lahko povzročijo medvedi, in uporabo turistične vrednosti opazovanja medvedov za razvoj podeželja, kjer se je že izkazala soseda Finska.

Veljajo stroga pravila

Pri odstrelu medvedov in drugih zveri na Švedskem sicer veljajo stroga pravila, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Vsaka regija se odloči, koliko medvedov lahko odstrelijo na njenem območju. Pri tem kot cilj lova navajajo uravnavanje njihovega števila ter preprečevanje škode domačim živalim in severnim jelenom.

Ob začetku prejšnjega stoletja je bil rjavi medved na Švedskem na robu izumrtja. Zahvaljujoč zaščitnim ukrepom, ki so jih uvedli leta 1927, se je njihovo število postopoma povečalo. Leta 2000 jih je v naravi po ocenah živelo okoli 2200, leta 2008 pa 3300. Po lanskem dovoljenem odstrelu, ko so ubili 649 rjavih medvedov, pa jih je ostalo še 2450.

Švedski projekt za zaščito zveri Big Five trdi, da je vlada na jasni poti, da bo populacijo rjavih medvedov iztrebila na 1400, najmanjše število, ki je potrebno za njihovo ohranjanje. To bi pomenilo 60 odstotkov manj rjavih medvedov, kot jih je bilo leta 2008, opozarjajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje