Švedska mladoletnika naj bi bila vpletena v obračun med tolpami na Danskem

Svet 05. Sep 202417:54 1 komentar
Tolpe v Skandinaviji
Fotografija je simbolična. (Foto: Johan Ahlander/REUTERS)

Dansko tožilstvo švedska mladoletnika, stara 15 in 16 let, v ločenih primerih obtožuje poskusa umora v Kopenhagnu. Gre za nova primera v vrsti hujših kaznivih dejanj mladih Švedov na Danskem, ki naj bi bili povezani z obračuni med tolpami.

15-letnik naj bi aprila letos z vlakom odpotoval na Dansko, da bi v okrožju Brondby v Kopenhagnu ustrelil enega ali več članov kriminalne združbe, medtem ko je 16-letnik obtožen, da je prav tako aprila v ločenem primeru odpotoval v dansko prestolnico z namenom izvedbe atentata, navaja danska policija.

Posebni preiskovalec Andreas Emil Christensen je povedal, da nobeno od kaznivih dejanj ni bilo izvršeno, vendar verjame, da lahko na sodišču dokaže, da sta mladoletnika v dansko prestolnico odpotovala z namenom poskusa umora.

Če bosta spoznana za kriva, jima kljub mladoletnosti grozi dolga zaporna kazen. 16-letniku bodo sodili novembra, medtem ko datum sojenja za 15-letnika še ni določen.

Omenjena primera sicer nista edina. Policija v danski prestolnici preiskuje vrsto nasilnih kaznivih dejanj, zaradi katerih so pridržali več mladih Švedov. V enem izmed primerov naj bi 19-letnik iz Švedske priznal, da je junija z ročno granato povzročil eksplozijo pred draguljarno v Kopenhagnu.

Na Švedskem se že več let spoprijemajo z nasiljem kriminalnih združb, ki novačijo mladostnike, da zanje izvajajo huda kazniva dejanja. V zadnjih mesecih se je to nasilje razširilo tudi na Dansko, kjer tolpe plačujejo mlade Švede za izvajanje nasilnih dejanj proti svojim tekmecem, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje