Svet se je znašel na razpotju in stopa proti distopični prihodnosti

Svet 09. Sep 202412:26 1 komentar
Volker Türk
Volker Türk (Foto: PROFIMEDIA)

Svet se je znašel na razpotju in stopa, če ne bo previden, proti "distopični prihodnosti", ki jo tvorijo stopnjevanje vojaških napetosti, represije in dezinformacije, je na zasedanju v Ženevi opozoril visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Slovenija bo na zasedanju med drugim aktivna na področju izobraževanja o človekovih pravicah.

Komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je ob začetku 57. zasedanja Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi poudaril, da smo na razpotju.

“Lahko nadaljujemo po sedanji poti, nevarni novi normalnosti, in zaspano zaidemo v distopično prihodnost, ali pa se zbudimo in obrnemo stvari na bolje za naše dobro, za človeštvo in planet,” je dejal.

Pri tem je opozoril na to “novo normalnost”, ki jo bodo sestavljali “neskončna vojaška eskalacija” in “vse bolj grozljive in tehnološko napredne metode vojne, nadzora in represije”.

Države ne smejo sprejeti očitnega nespoštovanja mednarodnega prava

V svetu, ki ga pretresajo konflikti, med drugim vojna Izraela proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas v Gazi, ruska agresija proti Ukrajini in državljanska vojna v Sudanu, države ne smejo in ne morejo sprejeti očitnega nespoštovanja mednarodnega prava, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Türk.

Posvaril je tudi pred širjenjem dezinformacij, ki “dušijo dejstva in možnost svobodnega in ozaveščenega odločanja”, in opozoril na podnebne spremembe, ki prizadenejo tiste, ki so zanje najmanj odgovorni.

Da bi skupaj zavrnili to novo normalno in distopično prihodnost, je državljane po vsem svetu pozval, naj bodo pozorni, katera vprašanja – bodisi stanovanje, izobraževanje otrok, zdravje – so zanje najpomembnejša, ko na volitvah volijo svoje voditelje.

Na tokratnem zasedanju bo Svet ZN za človekove pravice obravnaval tako vsebinska vprašanja kot tudi zaskrbljujoče stanje človekovih pravic v nekaterih državah po svetu, med drugim v Afganistanu, Sudanu, Rusiji in DR Kongo.

Na zasedanju aktivna tudi Slovenija

Slovenija bo tudi na tokratnem zasedanju posebej aktivna pri vsebinah, ki so med prioritetami njene zunanje politike na področju človekovih pravic. Posebno pozornost bo namenila izobraževanju o človekovih pravicah, pravicam starejših, mladim, človekovim pravicam in podnebnim spremembam ter pravicam žensk in deklic, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZEZ).

Slovenija ima na zasedanju Sveta, ki se bo zaključilo 11. oktobra, status države opazovalke in kandidira za članstvo v Svetu ZN za človekove pravice za obdobje 2026-2028.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje