Svetovalec ameriškega predsednika: Prvi podatki o omikronu so spodbudni

Koronavirus 06. Dec 202108:19 > 08:35 0 komentarjev
Anthony Fauci
Kevin Lamarque/REUTERS

Iz Južne Afrike prihajajo prvi "malo bolj spodbudni znaki", ko govorimo o resnosti okužbe z novo koronavirusno različico omikron, je dejal svetovalec Bele hiše Anthony Fauci. Pri tem je opozoril, da zaključkov ne moremo delati, saj gre le za prve podatke.

Kot je v intervjuju za ameriški CNN dejal zdravstveni svetovalec Bele hiše Anthony Fauci, je jasno, da se v Južni Afriki nova različica koronavirusa omikron širi. To je vidno tudi iz števila okužb, ki v zadnjih nekaj tednih v tej državi raste.

V tej državi so namreč prvi potrdili novo različico, za katero še ni jasno, kako hitro se širi, ali prinaša težji potek bolezni in kako učinkovita so proti njej cepiva. Zaradi strahu so številne evropske države, tudi Slovenija, za potnike iz tega dela Afrike uvedle obvezno karanteno in testiranje.

Vodilni ameriški epidemiolog Fauci je za CNN dejal, da je še prezgodaj za zaključke o tem, kako nevarna je ta različica. Dodal pa je, da se po prvih podatkih zdi, da omikron ne predstavlja velike skrbi, ko govorimo o poteku bolezni. “Previdni moramo biti, preden delamo zaključke, da je ta različica manj nevarna ali v primerjavi z različico delta ne povzroča hude oblike bolezni. A podatki so za zdaj spodbudni,” je dejal.

V Južni Afriki zdaj zbolevajo večinoma mlajši

Pred prehitrimi zaključki opozarjajo tudi drugi zdravstveni strokovnjaki po svetu. Kot pojasnjujejo, v Južni Afriki trenutno zbolevajo večinoma mlajši, pri katerih bolezen večinoma poteka v milejši obliki. Pravi rezultati bi lahko bili vidni šele čez nekaj tednov, ko bodo zbolevali starejši prebivalci, pri katerih je potek koronavirusne bolezni lahko hujši.

O novi različici omikron je v pogovoru za STA spregovoril tudi slovenski imunolog Alojz Ihan. Če se izkaže, da je nova različica bolj nalezljiva in manj patogena, torej manj nevarna za človeka, bo to celo ugodno, je povedal. Dodal pa je, da o novi različici omikron še ni znanega dovolj, da bi lahko govorili o morebitnih spremembah covidnih ukrepov.

Podatki, kako učinkovita so proti novi različici cepiva, še niso znani, prvi rezultati pa kažejo, da bi bila lahko slabše učinkovita. Tudi Fauci pa pravi, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 ključno pri obvladovanju epidemije. Kot je dejal, bodo cepiva, če bo ta različica postala prevladujoča v ZDA, nudila vsaj delno ali pa popolno zaščito pri okužbi z omikronom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!