Tajna služba na udaru: policija naj bi jih obvestila o “sumljivem moškem”

Svet 14. Jul 202418:51 > 23:11 4 komentarji
Tajna služba
Tajna služba (Foto: PROFIMEDIA)

Bi lahko tajna služba preprečila poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa? V javnosti se pojavlja vse več vprašanj v zvezi z varovanjem dogodka v Pensilvaniji. Eden izmed lokalnih predstavnikov policije pravi, da so strelca opazili že ob prihodu na zborovanje in tajni službi sporočili, da se jim zdi sumljiv.

V javnosti se pojavlja vse več vprašanj v zvezi z varovanjem dogodka v Pensilvaniji, na katerem je 20-letni strelec med drugim ranil nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Prvotnim dvomom, kako je strelcu sploh uspelo priti do strehe, od koder je streljal, se pridružujejo vse bolj glasne kritike. Večina je uperjena proti tajni službi, ki naj bi bila o “sumljivem moškem” obveščena še pred začetkom dogodka, piše CNN.

Eden izmed visokih predstavnikov policije je za medij neuradno povedal, da so strelca najprej – še pred začetkom zborovanja – opazili lokalni policisti, ki so varovali prizorišče. Ocenili so, da se je med prehodom mimo detektorjev kovin vedel sumljivo, zato so kolegom in drugim varnostnim delavcem sporočili, naj ga nadzorujejo. Te informacije naj bi policija posredovala tudi tajni službi, zatrjuje vir.

Nekoliko kasneje naj bi policiste obiskovalci zborovanja obvestili o moškem na strehi.

“Policija se je odzvala na opozorila obiskovalcev in poskušala najti tega človeka, preiskala območje, vendar ga ni mogla najti, zato je poskusila še s strehe,'” je opisal šerif okrožja Butler Michael T. Slupe. Slupe je povedal, da se je eden izmed policistov dvignil dovolj visoko, da je lahko pogledal na streho in zagledal strelca, ki je prav tako zagledal policista in nanj uperil pištolo. V tem trenutku se je policist umaknil, strelec pa je puško usmeril na govorniški oder in pritisnil na sprožilec.

Na domnevno krivdo tajne službe so že dopoldne nakazali tudi agenti FBI. “Naloga tajne službe je, da varuje ameriške predsednike, tako sedanje kot nekdanje. Sinoči so zelo slabo opravili svojo nalogo,” je na novinarski konferenci po streljanju dejal posebni agent FBI Kevin Rojek. “Presenetljivo je, da je imel napadalec sploh možnost streljati,” je dodal.

“Kako lahko strelec pred očmi prič na javnem mestu preprosto strelja na nekdanjega predsednika, in to na dogodku, ki ga varujejo zvezna služba in lokalni policisti? Kako je strelec prišel na streho? Je s kom sodeloval?” je le nekaj izmed vprašanj, ki se prav tako porajajo med uradniki in splošno javnostjo.

Varnostni strokovnjaki, ki so doslej komentirali dogajanje, so si enotni v tem, da vsake grožnje ne moreš izključiti, še posebej če gre za dogodke na prostem. A varnostni protokoli bi morali preprečiti strelcu, da pride na bližnjo streho.

poskus atentata na Trumpa
Foto: PROFIMEDIA

Steve Nottingham, nekdanji poveljnik specialne policijske ekipe v Long Beachu (Kalifornija), je za NBC dejal, da gre v tem primeru po njegovi oceni za temeljno varnostno napako. Meni, da niso dobro pregledali prizorišča pred dogodkom, prav tako so verjetno slabo nadzirali dogajanje, ko se je odvijalo.

Tajna služba kritike zavrača: “Streho smo pregledali”

Tajna služba kritike označuje za neutemeljene. Med kritikami je tudi trditev, da naj bi Trump pred shodom zahteval dodatno varovanje, a so prošnjo varnostne službe zavrnile. “To je popolna laž,” so se na to odzvali v varnostni službi.

Vodja odnosov z javnostmi tajne službe Anthony Guglielmi je ob tem poudaril, da so omogočili dodatno varovanje in tehnologijo. Navedbe zavračajo tudi na FBI: “FBI nikoli ni zavrnil dodatne prošnje za varnost.”

V očitkih tudi omenjajo, da bi morala tajna služba bolje pregledati prizorišče že pred dogodkom. Vir je za ABC News te kritike zanikal. “Streha, s katere so odjeknili streli, je bila predhodno pregledana. V času priprav na prireditev je bila prazna,” je dejal.

Dan po napadu na Trumpa je tajna služba sklicala prvo tiskovno konferenco po napadu na Trumpa, a na njej očitkov niso naslovili. Tema konference se je gibala okoli varovanja republikanske konvencije, ki se začne v ponedeljek.

Predstavniški dom bo zaslišal šefinjo tajne službe

Uradniki napovedujejo preiskavo odziva in delovanja tajne službe na zborovanju. Poleg FBI sta se vanjo vključila tudi ministrstvo za domovinsko varnost in glavni odbor za nadzor predstavniškega doma kongresa. Direktorico tajne službe Kimberly Cheatle so pozvali na pričanje pred predstavniški dom. Potekalo bo 22. julija, poroča BBC.

“Američani zahtevajo odgovore o poskusu atentata na predsednika Trumpa,” je odbor zapisal v izjavi na družbenih omrežjih. Predsednik predstavniškega doma Mike Johnson obljublja “popolno preiskavo” streljanja, ki bo ob pričanju tajne službe vključevala tudi pričanja ministrstva za notranje zadeve in FBI.

Trenutek streljanja na Donalda Trumpa

Kamere so posnele trenutek streljanja. Video si lahko ogledate v članku Trenutek, ko je Donalda Trumpa oplazil naboj. Vse podrobnosti napada najdete v članku Donald Trump: “Samo bog je tisti, ki je preprečil nepredstavljivo”. Po streljanju na Trumpa pa tako iz ZDA kot s sveta prihajajo številni odzivi. Preberete si jih lahko v članku Streljanje na Donalda Trumpa šokiralo Ameriko in svet. Informacije o strelcu in poteku policijske preiskave so zbrane v prispevku Policija zablokirala ceste v bližini doma Trumpovega strelca.

poskus atentata na Trumpa
Foto: Brendan McDermid/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje