Tajna služba ZDA opozorila na napeto ozračje pred volitvami

Svet 17. Sep 202412:22 0 komentarjev
Donald Trump
Foto: Adam Gray/PROFIMEDIA

Tajna služba ZDA je v luči poskusa atentata na predsedniškega kandidata Donalda Trumpa opozorila na napeto predvolilno ozračje in povišano nevarnost groženj. Za novo razburjenje je na družbenem omrežju X poskrbel ameriški milijarder Elon Musk, ki so ga zaradi objave, ki jo je kasneje izbrisal, obtožili spodbujanja k nasilju.

Tajna služba ZDA je v ponedeljek sporočila, da osumljenec za poskus napada na predsedniškega kandidata Donalda Trumpa “ni izstrelil nobenega strela”, in zagovarjala svoje ravnanje. Vodja tajne službe Ronald Rowe je opozoril na napeto ozračje pred volitvami. K temu je s kasneje izbrisano objavo na omrežju X prispeval tudi milijarder Elon Musk.

“Moški, ki so ga v nedeljo aretirali zaradi suma poskusa atentata na Donalda Trumpa na njegovem igrišču za golf Floridi, ni imel jasnega pogleda na nekdanjega predsednika in ni streljal nanj ali na naše agente,” je v ponedeljek sporočila tajna služba ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osumljenec za napad, 58-letni Ryan Routh, se je v ponedeljek že zglasil na sodišču, kjer je bil obtožen posedovanja orožja z izbrisano serijsko številko. Glede na navedbe zveznega preiskovalnega urada FBI je Routh pred tem v grmovju ob robu igrišča za golf, kjer so ga opazili agenti, preživel skoraj 12 ur.

Tajna služba kljub temu vztraja, da je Trumpu zagotavljala “najvišjo raven zaščite”. Vodja tajne službe Ronald Rowe je ob tem v ponedeljek opozoril, da v ZDA pred novembrskimi predsedniškimi volitvami prevladuje napeto ozračje ter “povišana nevarnost groženj”.

Trump je bil že julija tarča poskusa atentata, ko je na predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji nanj streljal napadalec, ki so ga nato ustrelili agenti tajne službe.

Na napeto ozračje so opozorili tudi politiki – predsednik ZDA Joe Biden je podobno kot julija tudi tokrat obsodil politično nasilje v ameriški družbi. Trump je medtem v ponedeljek v pogovoru za televizijo Fox News odgovornost za domnevni poskus atentata na Floridi pripisal Bidnu in podpredsednici ZDA Kamali Harris.

Muska obtožili spodbujanja nasilja

V tem je Trumpa podprl tudi njegov zaveznik, ameriški milijarder Elon Musk, ki je na svojem omrežju X zapisal, da v nasprotju s Trumpom “nihče niti ne poskuša” umoriti predsednika Bidna ali podpredsednice Harris.

Milijarderjev zapis so obsodili številni uporabniki omrežja X, ki so pisali o “ščuvanju k nasilju proti predsedniku in podpredsednici”. Musk je sicer kasneje objavo izbrisal in dejal, da je bila mišljena kot šala, tajna služba pa je sporočila, da je “opazila” njegovo objavo, poroča britanski BBC.

Kritična je bila tudi Bela hiša. “Nasilja ne smemo nikoli spodbujati ali se iz njega norčevati. V naši državi ne bi smelo biti prostora za politično ali drugo nasilje,” so zapisali v izjavi.

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Gonzalo Fuentes/REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!