Tajska se odpira digitalnim nomadom. Postavili so le štiri pogoje

Svet 14. Jun 202418:59 0 komentarjev
Plaža Maya Bay na Tajskem
Plaža Maya Bay na Tajskem (Foto: PROFIMEDIA)

Tajska se je pridružila nekaterim državam, kot so Španija, Indonezija in Grčija, ter se odprla digitalnim nomadom. Ti lahko z izpolnitvijo zgolj štirih pogojev pridobijo vizo, ki omogoča večletno bivanje v državi.

Tajska uvaja vizo za digitalne nomade, sodobno generacijo zaposlenih, ki delo opravljajo na daljavo. Ti bodo lahko po novem na Tajskem ostali do pet let, ne da bi jih moralo skrbeti izpolnjevanje imigracijskih pogojev ali plačevanje davka, piše Sky News.

Medtem ko so doslej digitalni nomadi na Tajskem lahko prebivali zgolj na podlagi turistične vize do 60 dni, z možnostjo podaljšanja za 30 dni, bo nova viza za večkratni vstop v državo digitalnim nomadom omogočala, da v državi ostanejo 180 dni. Po preteku tega obdobja bodo morali zgolj zapustiti državo in vanjo vstopiti ponovno. S tem si bodo bivanje avtomatsko podaljšali za dodatnih 180 dni. Takšne 180-dnevne cikle bodo lahko nato ponavljali do pet let.

Cena za pridobitev vize za digitalne nomade in vsak ponovni vstop v državo naj bi bila 10.000 tajskih batov (okoli 250 evrov).

Za pridobitev vize za digitalne nomade bo treba izpolniti zgolj štiri pogoje. Zanjo bodo lahko zaprosili posamezniki, ki so stari vsaj 20 let, imajo dovolj sredstev za plačilo vize, imajo dokazilo o zaposlitvi v uradno registriranem podjetju ter dokazilo, da imajo na bančnem računu vsaj 500.000 tajskih batov prihrankov (okoli 13.000 evrov), še navaja Sky News.

V katerih državah so se že prilagodili digitalnim nomadom

Tajska se je tako pridružila nekaterim državam, ki so svojo vizumsko politiko že prilagodile sodobni generaciji zaposlenih, digitalnim nomadom.

V Španiji viza za delo na daljavo omogoča državljanom tretjih držav, da v državi prebivajo in delajo do pet let. Na Portugalskem dovoljujejo začasno bivanje do enega leta, vendar je to mogoče obnavljati za obdobje do petih let.

Italija daje možnost, da digitalni nomadi ostanejo v državi eno leto z možnostjo podaljšanja. Hrvaška digitalnim nomadom dovoljuje začasno bivanje do enega leta.

V Grčiji viza za digitalne nomade omogoča zakonito prebivanje zaposlenim na daljavo do enega leta, z možnostjo podaljšanja za daljše obdobje. V Estoniji lahko zaposleni na daljavo ostanejo do enega leta.

Tudi Črna gora prek vize za digitalne nomade zaposlenim na daljavo, ki niso iz EU, dovoljuje prebivanje in delo do dveh let. Viza za digitalne nomade v Maleziji tujcem dovoljuje ostati do enega leta, z možnostjo podaljšanja za nadaljnjih 12 mesecev.

Indonezija digitalnim nomadom dovoljuje ostati v državi do 180 dni, z možnostjo podaljšanja. Kostarika pa omogoča tujcem, ki delajo na daljavo, da v državi ostanejo do enega leta z možnostjo podaljšanja za dodatno leto.

Med bolj priljubljenimi destinacijami za digitalne nomade je tudi Dubaj, kjer zaposlenim na daljavo omogočajo ostati eno leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!