Tajsko ustavno sodišče odstavilo premierja in vlado

Svet 14. Avg 202414:35 0 komentarjev
Srettha Thavisin
Foto: PROFIMEDIA

Tajsko ustavno sodišče je odstavilo premierja Srettha Thavisina in s tem celotno vlado, saj je premier z imenovanjem Pichita Chuenbana na položaj ministra kršil etične standarde.

Tajsko ustavno sodišče je danes odstavilo premierja Srettha Thavisina in s tem celotno vlado, saj je premier z imenovanjem Pichita Chuenbana na položaj ministra kršil etične standarde. Pichit je bil namreč pred leti obsojen zaradi podkupovanja. Do razsodbe prihaja le teden dni potem, ko je sodišče razpustilo glavno opozicijsko stranko Naprej (MFP).

“Sodišče je s petimi glasovi proti štirimi odločilo, da se premierju v skladu z ustavo preneha funkcija, ker pri imenovanju ministra ni pokazal poštenosti,” je dejal sodnik Punya Udchachon in dodal, da je bil Srettha najverjetneje seznanjen z obsodbo Chuenbana, ko ga je imenoval na položaj ministra. Pichit je bil namreč leta 2008 obsojen na šest mesecev zapora zaradi podkupovanja.

Srettha iz stranke Pheu Thai tako zapušča svoj položaj po manj kot letu dni. Z razsodbo ustavnega sodišča sicer ni bil razrešen le Srettha, ampak celotna vlada. Poslanci pa bodo sedaj morali izbrati novega premierja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pritožbo na ustavno sodišče glede imenovanja Pichita je vložilo 40 senatorjev, ki jih je imenovala nekdanja vojaška hunta, ki je leta 2014 z državnim udarom odstavila vlado stranke Pheu Thai. Pichit je sicer že pred razsodbo zapustil kabinet, a je sodišče s postopkom vseeno nadaljevalo.

Do razsodbe prihaja le teden dni potem, ko je ustavno sodišče razpustilo največjo opozicijsko stranko Naprej (MFP) zaradi poskusa reforme zakonodaje o razžalitvi in obrekovanju monarhije. Nekdanjemu voditelju stranke in priljubljenemu politiku Pitu Limjaroenratu pa je za deset let prepovedalo delovanje v politiki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!