Tako je videti življenje v zaprtem Celovcu

Koronavirus 22. Nov 202115:05 > 15:19 1 komentar

V Avstriji se je začel lockdown. Celovec je bil danes prazen, vrste so se vile le pred trgovinami, lekarnami in testirnimi centri. Čeprav prebivalci menijo, da bo imelo zaprtje velik vpliv na posel, dodajajo, da se je vlada za to potezo odločila prepozno. Bojijo se, da bodo zaprti ne le 10 ali 20 dni, ampak veliko dlje.

V Avstriji od danes velja večdnevno zaprtje države. Prebivalci lahko domove zapustijo le izjemoma – za nakup nujnih dobrin, odhod v šolo, na delo in k zdravniku, med izjemami je tudi rekreacija. Zaprti so bari, restavracije, gledališča, trgovine z nenujnimi dobrinami in, denimo, frizerski saloni. Šole in vrtci ostajajo odprti, a prisotnost pri pouku ne bo obvezna. Več o zaprtju pri naših severnih sosedih si preberite tukaj.

Mesto je prazno, vrste le pred trgovinami in testirnimi centri

Celovec je bil prvi dan lockdowna videti po pričakovanjih. Mesto je bilo veliko bolj prazno kot po navadi. Vrste so se vile predvsem pred trgovinami, lekarnami in testnimi točkami. Tudi božični sejem, ki v mesto običajno zvabi številne turiste, je postavljen, a je tokrat sameval.

V sicer živahnem Celovcu, kamor so se konec tedna po nakupih pogosto odpravili tudi Slovenci, danes ni bilo mogoče kupiti niti rokavic. Ljudje so prepričani, da bo lockdown daljši, saj je za reševanje razmer že prepozno. 

Ne verjamejo, da bo po 20 dneh konec

Zaposleni v restavraciji v Celovcu je za N1 povedal, da bodo lahko gostinci hrano dostavljali, vendar pa v tem primeru nihče ne bo zapravil več kot 20 evrov na naročilo, kar ni dobro. To je sicer že četrti lockdown v dveh letih, naš sogovornik pa ne vidi luči na koncu tunela. “Mislim, da bo tokrat lockdown trajal do konca januarja. Ne bo 20 dni, kot so napovedali, ampak veliko dlje,” je dejal. Zaprtje pa je po njegovih besedah zelo slabo za posel.

“Edina pot do normalnosti je, da se vsi cepimo”

Glede napovedi o obveznem cepljenju je povedal, da ljudje zaradi tega sicer niso srečni, sam pa je cepljen, saj je to najboljša rešitev za vse. “To je vendarle cepljenje, ne pa konec sveta. Edina pot do normalnosti je, da se vsi cepimo. To je najboljša stvar, ki jo je vlada lahko naredila,” je dodal. Strinja se tudi s tistimi, ki pravijo, da bi se zaprtje moralo zgoditi že prej.

Drugi meščan je povedal, da je za zaprtje že prepozno. S tem bi se morali po njegovih besedah ukvarjati že poleti, minister za zdravje pa je vse skupaj prespal, je dodal.

Avstrijci morajo na delovnem mestu izpolnjevati pogoj 3G (slovenski sistem PCT oziroma pogoj preboleli, cepljeni, testirani). Kot je povedal Celovčan Niko Boštjančič, se pred testirnimi točkami vijejo dolge kolone, saj na testiranje čaka veliko ljudi.