Talibani vabijo turiste v Afganistan: kaj pravijo tisti, ki so ga že obiskali

Potovanja 24. Avg 202416:00 12 komentarjev
Skupina tajskih turistov v Kabulu, marec 2024
Skupina tajskih turistov v Kabulu, marec 2024 (Foto: PROFIMEDIA)

Potem ko so talibani prevzeli oblast v Afganistanu, želijo tja privabiti turiste. Obiskovalce z vsega sveta sta prevzeli slikovita pokrajina in starodavna zgodovina te dežele.

Ben Herskowitz je stal na hribu z razgledom na starodavno arheološko pokrajino Bamijan med visokimi gorami Hindukuša. V daljavi je videl bele zasnežene gore, zelenje in cvetoča drevesa, ki se razprostirajo po afganistanski dolini, piše CNN. To je “eden najlepših krajev, kjer sem bil v življenju,” je dejal Herskowitz. “Toliko raznolikih pokrajin. Takšnega kontrasta na enem mestu še nisem videl.”

Herskowitz, 22-letnik iz Vermonta v Združenih državah Amerike, je imel letos maja priložnost odpotovati v Afganistan. Spektakularne pokrajine je imel skoraj samo zase. “Ko greš v Rim ali Grčijo, da bi si ogledal izkopanine, je povsod okrog tebe na tisoče turistov. Tukaj pa lahko občuduješ te čudovite kraje, ki imajo tako bogato zgodovino iz različnih obdobij, in si tam edini,” je pojasnil Herskowitz.

Turizem v tej od spopadov razdejani državi, ki ni znana kot počitniška destinacija, je v porastu, odkar so se po umiku ZDA avgusta 2021 na oblast vrnili talibani.

Vse več turistov

Obiskovalce z vsega sveta sta prevzeli slikovita pokrajina in starodavna zgodovina Afganistana. Kopajo se v turkiznih jezerih narodnega parka Band-e-Amir, raziskujejo budistično umetnost in ruševine v Bamijanu ter nakupujejo na živahnih bazarjih v Kabulu, medtem pa izkušajo legendarno gostoljubnost Afganistancev.

Leta 2021 je Afganistan obiskalo približno 691 turistov, naslednje leto 2300, leta 2023 pa 7000, poroča Associated Press, ki se sklicuje na Mohameda Saida, vodjo direktorata za turizem v Kabulu. Od avgusta 2021 jih je državo obiskalo več kot 10.179, je za CNN povedal tiskovni predstavnik afganistanskega ministrstva za turizem.

afganistan
Jezero v nacionalnem parku Band-e-Amir v Afganistanu (Foto: Profimedia)

Te številke se zdijo nizke, a vztrajna rast kaže na povečevanje priljubljenosti turizma v Afganistanu, kljub temu da se država po desetletjih vojne bori s humanitarno krizo in revščino. Številne države talibanov niso priznale kot uradnih oblasti, Združeni narodi pa so Afganistan pod talibanskim vodstvom označili za najbolj represivno državo na svetu, kar zadeva pravice žensk.

“Od padca republike v državo prihaja tok turistov,” pravi Khyber Khan, ustanovitelj afganistanskega turističnega podjetja Unchartered Afghanistan. Država je znana kot konfliktno območje, vendar “imamo toliko stvari za ponuditi – kulturo, ljudi, pokrajino,” opisuje. Po njegovih besedah je zdaj videti veliko turistov, zlasti v Kabulu, kjer je vedno kakšna skupina.

Talibani podpirajo turizem

Talibanski uradniki pravijo, da podpirajo turizem. “Rast turistične panoge pozitivno vpliva na gospodarstvo države,” je dejal tiskovni predstavnik ministrstva za kulturo. V državo največ turistov prihaja iz ZDA, Evropske unije, Kitajske, Indije, Združenih arabskih emiratov in Irana. V okviru ministrstva je bil ustanovljen oddelek za zagotavljanje storitev turistom ter usposabljanje študentov v turistični industriji in hotelirstvu, je še povedal tiskovni predstavnik.

Toda prinašanje turističnih evrov in dolarjev v državo, ki je v veliki meri izolirana zaradi mednarodnih sankcij, nekateri vidijo kot dajanje neupravičene legitimnosti talibanskemu represivnemu režim. Ta številnim državljanom še naprej odreka osnovne človekove pravice.

Posebni poročevalec ZN za človekove pravice Richard Bennett je ta teden dejal, da so mu prepovedali vstop v Afganistan, kar je “zaskrbljujoč signal glede sodelovanja (talibanov) z Združenimi narodi in mednarodno skupnostjo na področju človekovih pravic.”

Izjemno gostoljubje in opozorila

Herskowitz, ustvarjalec vsebin na družbenih medijih in popotnik, pravi, da ga je raziskovanje Afganistana začelo zanimati, potem ko je od drugih turistov, ki so ga nedavno obiskali, slišal, kako lep in gostoljuben je.

Medtem ko so mnogi popotniki poročali o pozitivnih izkušnjah, pa številne zahodne vlade svarijo pred potovanjem v to državo. Ameriško zunanje ministrstvo Afganistan označuje s 4. stopnjo, ki svetuje “Ne potuj” in kot razloge navaja “terorizem, nevarnost neupravičenega pridržanja, civilne nemire, ugrabitve in kriminal”. Vsa potovanja v Afganistan odsvetuje tudi Združeno kraljestvo.

Maja letos so oboroženi napadalci streljali na skupino tujih turistov in Afganistancev v Bamijanu. Med štirimi ubitimi so bili trije španski turisti. Ni bilo jasno, kdo stoji za napadom.

Kljub temu da je bil seznanjen z opozorili, se je Herskowitz vseeno odločil za odhod v Afganistan. Od svoje skupnosti “ekstremnih popotnikov” je namreč izvedel, da je to relativno varen kraj za turiste. “Raje dobim informacije od prijateljev, ki so dejansko pred kratkim bili v teh krajih,” je povedal za CNN. “Moja izkušnja je, da sem se ves čas počutil zelo varnega.”

S prijateljem iz Vermonta in dvema drugima popotnikoma iz Združenega kraljestva se je Herskowitz na zasebno osemdnevno potovanje po državi podal z dvema lokalnima afganistanskima turističnima vodnikoma.

Bamijan, mesto in regija v osrednjem Afganistanu, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, je bila Herskowitzeva najljubša destinacija. “To je starodavno mesto, te neverjetne ruševine je res spektakularno videti,” je dejal Herskowitz. Opisal je bivanje v hotelu s pogledom na ostanke monumentalnih kipov Bude iz šestega stoletja. Talibani so leta 2001 na tem območju uničili dva stoječa kipa Bude.

buda afganistan
Kipi Bude v Afganistanu (Foto: Profimedia)

Herskowtiz je med slikovitimi rdeče obarvanimi pečinami in kamnitimi naravnimi jezovi s pedalinom raziskoval tudi verigo šestih jezer v narodnem parku Band-e-Amirja. Ta je po besedah Herskowitza “kot da ni s tega sveta”.

Tisto, kar je Herskowitza resnično presenetilo, pa je afganistanska gostoljubnost. “Domačini so bili tako veseli, da so videli turista. Ker ste gost v njihovi državi, vas želijo povabiti na nekaj in tako pokazati gostoljubnost.” Med nakupovanjem v Kabulu so trgovci njemu in njegovim prijateljem nenehno ponujali čaj, hrano in celo varno prenočišče, če so ga potrebovali.

Herskowitz je povedal še, da je med potovanjem srečal precej drugih turistov, tri 14-članske turistične skupine iz Italije, Grčije in Indonezije.

Foto: Ben Herskowitz

Ob večjem številu turistov v Afganistanu vznikajo turistične agencije. “Prisotnost turistov se je povečala, ker država ni več aktivno vojno območje,” je dejal Khan. Leta 2023 je ustanovil Unchartered Afghanistan.

Ehsan Barakzai, ustanovitelj afganistanske turistične agencije Destination Afghanistan, pravi, da so se “vrata (v Afganistan) pravkar odprla, zato vsi prihajajo.” Barakzai je leta 2023 osebno organiziral izlete po Afganistanu za 130 ljudi. Večina njegovih strank prihaja iz Kitajske, Nemčije, Kanade in ZDA.

“Veliko turistov je prišlo potem, ko so videli youtuberje in vplivneže, ki so na družbenih medijih dokumentirali svoja potovanja v Afganistan,” je pojasnil Barakzai.

Turisti lahko vstopijo v Afganistan le ob pridobitvi turističnega vizuma na enem od afganistanskih konzulatov. Ti običajno izdajo vizum, če ima posameznik vabilo afganistanske turistične agencije.

“Lansko leto smo imeli za Afganistan največ rezervacij doslej,” je za CNN povedal ustanovitelj turistične agencije Untamed Borders James Wilcox. Izlete po Afganistanu ponujajo od leta 2007. “Odkar so oblast prevzeli talibani, so se varnostne razmere spremenile. Enega največjih tveganj ni več – prej so bili tveganje talibani,” je pojasnil Wilcox. Glavno varnostno tveganje za turiste, ki so potovali v Afganistan pred spremembo oblasti, so bili smrtonosni spopadi med talibani kot uporniško skupino proti ameriškim silam in prejšnjo afganistansko vlado, ki so jo podpirale ZDA.

Afganistan
Jezero v nacionalnem parku Band-e-Amir v Afganistanu (Foto: Profimedia)

Kaj pa, če potuje ženska?

Afganistanskim ženskam so bile od vrnitve talibanov na oblast leta 2021 kratene pravice, tudi do izobraževanja in zaposlovanja.

Vendar te omejitve običajno ne veljajo za turistke, pravijo pri Unchartered Afghanistan. “Ženske turistke bodo imele v glavnem priložnost raziskovati Afganistan prav tako kot moški,” piše na spletni strani agencije.

56-letna turistka in youtuberka iz Združenega kraljestva Emma Witters je štirikrat sama obiskala Afganistan, odkar so talibani ponovno prevzeli oblast. Pravi, da se je počutila varno, za zaščito pa je imela ob sebi turističnega vodnika.

Je pa naletela na določene izzive, je povedala. Njen poskus potovanja iz Kabula v mesto Kandahar na prvem potovanju je bil neuspešen, saj ji voznik avtobusa ni hotel prodati vozovnice, ker je kot ženska potovala sama. Namesto z avtobusom je nato odpotovala z letalom.

afganistan
Foto: Emma Witters

V Afganistan je prvič odšla avgusta 2022, na devetdnevno zasebno turo z vodnikom. Na trekingu po deželi je tako uživala, da je bivanje podaljšala. Spoprijateljila se je z afganistanskimi ženskami, ki so ji razkazale okolico. Toda, kot pravi Witters, je nato potovanje z afganistanskimi prijateljicami postalo težje. Leta 2022 so talibani ženskam prepovedali vstop na nekatera javna mesta, tudi v parke.

Witters je sicer povedala, da je doživela veliko “nepozabnih izkušenj” in da so “ljudje v Afganistanu eni najbolj prijaznih, kar sem jih kdaj srečala.” Njeno najljubše območje je bil Nuristan, severovzhodna provinca ob meji s Pakistanom, ki je znana po dih jemajočih naravnih lepotah rek, gora in zelenja.

Druga nepozabna izkušnja zanjo je bila, ko se je oktobra 2022 vozila avto mimo talibanske nadzorne točke v provinci Gazni. Talibanski uradniki so jo ustavili in mislila je, da ji bodo preprečili vožnjo, a tega niso storili. “Vse je bilo v redu,” je povedala. Talibani so ženskam sicer prepovedali samostojno potovanje na dolge razdalje. Na poteh, daljših od 70 kilometrov, jih mora spremljati moški sorodnik.

Nerazumljena dežela

Jacqueline Gonzalez, Američanka iz Virginije, je junija letos 10 dni potovala po Afganistanu z agencijo Unchartered Afghanistan. Raziskala je štiri mesta: Kabul, Herat, Kandahar in Bamijan.

“Videla sem fotografije in videoposnetke, a šele ko to doživiš iz prve roke, spoznaš, kako arheološko bogata so ta zgodovinska mesta,” je dejala Gonzalez. Zanjo sta bila vrhunca ogled ostankov kipov Bude v Bamijanu in nacionalni park Band-e-Amir.

Najbolj nepozabna izkušnja pa ji je bilo srečanje z Afganistanci, je povedala. “Mediji se skoraj ne osredotočajo na radodarnost Afganistancev. Ko sem iz prve roke videla njihovo toplino in gostoljuben odnos, sem spoznala, kako velik del zgodbe o Afganistanu manjka v medijih,” je pojasnila. “Afganistan je narobe razumljen.”

Čeprav ima država težave z osnovno infrastrukturo in se množičnega turizma ne more iti, Gonzalez verjame, da ima Afganistan potencial za rast. “Upam, da bom živela dovolj dolgo, da se bo infrastruktura okrepila in da bodo imele dekleta in ženske enake možnosti,” je poudarila izkušena popotnica.

Po njenih besedah ​​je imela z moškimi, razen turističnih vodnikov, minimalne stike. Osredotočala se je na svoja oblačila, vedenje in bonton.

“Ugotovila sem, da so me zato, ker sem bila tujka, obravnavali spoštljivo in sem dobila posebne privilegije, za katere upam, da jih bodo nekoč kmalu lahko imele tudi lokalne ženske,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje