Tanja Fajon: Ključno je, da čim več držav prizna Palestino

Svet 13. Sep 202416:57 > 17:33 2 komentarja
Tanja Fajon
Foto: @MZEZ_RS/X

Treba je obuditi zaupanje v izvajanje rešitve dveh držav, je po današnjem ministrskem srečanju o razmerah v Gazi in na Bližnjem vzhodu povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je potrebo po spoštovanju zavez Varnostnega sveta in mednarodnih sodišč, razkrila pa tudi, da so sicer "z enim ali pa korakom in pol" na poti do priznanja Palestine med drugim Francija, Belgija in Velika Britanija.

Po današnjem ministrskem srečanju o razmerah v Gazi in na Bližnjem vzhodu v Madridu je zunanja ministrica Tanja Fajon povedala, da so tamkajšnji izzivi izjemno kompleksni, morebitna eskalacija v regiji pa bi predstavljala veliko grožnjo tudi evropski varnosti.

“Potrebno je več diplomacije, treba je nekako spet obuditi zaupanje v samo izvajanje rešitve dveh držav,” je glede možnosti za rešitev bližnjevzhodnega konflikta dejala Fajon. Po njeni oceni je ključno, da čim več držav prizna Palestino, obenem pa je pomembno tudi spoštovanje že sprejetih mednarodnih pravnih okvirov.

“Imamo štiri resolucije Varnostnega sveta, niso spoštovane, imamo razsodbo sodišča, ki prav tako zavezuje države članice ZN k spoštovanju, imamo dogovore iz Osla,” je naštela ministrica, ki je na srečanju poudarila potrebo po spoštovanju teh zavez, rekoč da je to osnova, na kateri je treba graditi.

Ob tem je razkrila, da so sicer “z enim ali pa korakom in pol” na poti do priznanja Palestine med drugim Francija, Belgija in Velika Britanija.

Na srečanju so ministri govorili tudi o tem, kako vplivati na javno mnenje, tako v državah članicah EU kot v arabskem svetu, saj je videti, da enotnega mnenja glede bližnjevzhodne krize ni.

“Štiri evropske države, ki smo danes tukaj prisotne, se z arabskimi državami usklajujemo za skupen nastop v Generalni skupščini in Varnostnem svetu ZN. Ko gre za uresničitev rešitve dveh držav, je pomembno, da smo enotni in da govorimo z istim glasom,” je poudarila Fajon.

“Izzivi so izjemno kompleksni, obstaja velika in resna bojazen, da konflikt dobi razsežnosti vojne v regiji, in to je seveda velika grožnja tudi za varnost na evropskih tleh,” je opozorila Fajon. Omenila je tudi izraelsko nezakonito okupacijo Zahodnega brega in nasilje tamkajšnjih izraelskih naseljencev nad Palestinci, ki da je izjemno zaskrbljujoče.

Današnjega srečanja v Madridu so se poleg Fajon udeležili zunanji ministri, Španije, Irske in Norveške, torej držav, ki so nedavno priznale Palestino, pa tudi palestinski premier Mohamad Mustafa ter zunanji ministri Katarja, Egipta, Savdske Arabije, Jordanije in Turčije.

Vsi so se uvodoma sestali tudi s španskim premierjem Pedrom Sanchezom. Strinjali so se, da je zavezanost uresničitvi rešitve dveh držav edini način za vzpostavitev trajnega miru in varnosti na Bližnjem vzhodu, kot tudi, da mora mednarodna skupnost prevzeti bolj dejavno vlogo pri reševanju konflikta.

“Skupaj želimo opredeliti konkretne ukrepe, ki nam bodo omogočili napredek pri doseganju tega cilja,” je o srečanju na omrežju X zapisal Sanchez.

Ob koncu so sprejeli skupno izjavo, v kateri so se zavezali skupnemu delovanju v smeri rešitve dveh držav, zaščite civilistov, doseganja premirja, zagotavljanja dodatne humanitarne pomoči Palestincem in podpore palestinskim oblastem v Ramali. Zavezali so se tudi čimprejšnjemu sklicu mednarodne mirovne konference.

Naslednje tovrstno srečanje bo potekalo prihodnji teden ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku, so še sporočili z zunanjega ministrstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje