Tanja Fajon: Vojaške operacije pod pretvezo zaščite ne pomenijo večje varnosti

Svet 26. Sep 202407:14 1 komentar
Tanja Fajon
Foto:@tfajon/X

Varnostni svet Združenih narodov mora enotno pozvati k prekinitvi sovražnosti, je na izredni seji Varnostnega sveta ZN o položaju v Libanonu v sredo zvečer dejala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava. Varnostni svet po zasedanju ukrepa ni sprejel. V četrtek je palestinski predsednik Mahmud Abas na zasedanju Generalne skupščine ZN pozval mednarodno skupnost, naj ustavi zločin, ki ga izvaja Izrael nad Palestinci in Libanonci.

S položajem na terenu je Varnostni svet seznanil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je dejal, da je v Libanonu izbruhnil pekel, in navedel, da je zaradi spopadov območja na jugu Libanona zapustilo že 200.000 ljudi, s severa Izraela pa jih je odšlo 60.000.

“Ponedeljek je bil najbolj krvav dan za Libanon v tej generaciji,” je dejal glede dneva, na katerega je bilo po navedbah libanonskih oblasti ubitih najmanj 558 ljudi. Izraelci nadaljujejo napade na Libanon in samo v sredo je tam umrlo še več kot 70 ljudi. Guterres je pozdravil diplomatska prizadevanja in zatrdil, da si nihče ne more privoščiti, da Libanon postane nova Gaza.

Fajon je medtem poudarila, da več nasilja ne bo prineslo večje varnosti. “Terorizem pod krinko solidarnosti ali vojaške operacije pod pretvezo zaščite ne pomenijo večje varnosti. Pomenijo le trpljenje civilistov in odlaganje smiselnih diplomatskih rešitev. Potrebujemo mir,” je dejala Fajon, ki je vodila zasedanje.

Spomnila je, da so o Libanonu razpravljali že prejšnji petek, in pozvala vse v dvorani, ki imajo vpliv na Izrael in Hezbolah, naj ga uporabijo. “Izrael mora ustaviti zračne napade in opustiti načrte za kopensko invazijo. Hezbolah mora prenehati napade,” je dejala.

Palestinski predsednik pozval svet, naj ustavi zločin nad Palestinci in Libanonci

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v današnjem govoru na 79. zasedanju Generalne skupščine ZN pozval mednarodno skupnost, naj ustavi zločin, ki ga izvaja Izrael nad Palestinci in Libanonci. Uvodoma je poudaril, da Palestinci ne bodo šli nikamor, ker je to domovina njihovih prednikov. “Odšli bodo okupatorji. Palestinci so podvrženi genocidu okupacijske sile, ki je doslej v Gazi pobila več kot 40.000 mučenikov, več tisoč jih je pod ruševinami, več 100.000 ranjenih,” je dejal.

Mahmud Abas
Mahmud Abas (Foto: Brendan McDermid/REUTERS)

Opisal je katastrofalen položaj v Gazi, kjer ljudje umirajo zaradi pomanjkanja osnovnih potrebščin, dva milijona jih nenehno beži pred izraelsko vojsko, nasilje nad njimi se izvaja tudi na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu.

“Izrael trdi, da ne pobija nedolžnih civilistov. Pri Bogu vas sedaj vprašam, kdo je pobil več kot 15.000 otrok? Ustavite ta zločin. Prenehajte pošiljati orožje Izraelu. Ta norost se mora končati,” je pozval.

Abas je zatrdil, da vse od 7. oktobra lani zahteva konec vojne, obsoja pobijanje civilistov ne glede na to, na kateri strani so in zahteva izpustitev vseh talcev. Izraelsko vlado je obtožil, da je napad Hamasa izkoristila za vsesplošno vojno.

Zahteval je sankcije proti Izraelu zaradi zločinov praktično od ustanovitve države leta 1948 in izrazil obžalovanje, da največja demokracija na svetu ZDA blokira sprejetje Palestine v ZN in ob tem še Izrael zalaga z orožjem za pobijanje civilistov.

Dejal je, da bi morali Izrael izključiti iz ZN, saj je njegov veleposlanik izjavil, da je treba palačo narodov izbrisati z obličja zemlje. Američanom se je zahvalil za proteste na ulicah, zahteval uresničitev več kot 1.000 resolucij ZN in odškodnino Palestincem za vso škodo nezakonite okupacije.

Abas je podal seznam predlogov za čas po koncu spopadov. Najprej je po njegovih besedah nujno celovito premirje v Gazi in konec agresije naseljencev na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu. Nato je treba zagotoviti dostop humanitarne pomoči, popoln umik Izraela iz Gaze, pri čemer Palestinci ne sprejemajo nobenih tamponskih con, stanovanja za razseljene, zaščita delavcev agencij ZN in nadzor palestinske vlade nad Gazo, Zahodnim bregom in Vzhodnim Jeruzalemom.

Predlagal je pomoč pri oživitvi gospodarstva, obnovi uničenega in izvedbi volitev ter sprejem Palestine v ZN. Predlagal je tudi namestitev mednarodnih mirovnih sil med Izraelom in Palestino, ki bodo jamčile za varnost obeh držav.

Na koncu je pozval vse države, ki si tega želijo, da se mu pridružijo pri načrtovanem obisku Gaze, ZN pa pozval, naj prisilijo Izrael, da obiska ne ovira. Iz dvorane je odšel ob aplavzu prisotnih in vzklikih: “Svobodna Palestina!”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje