Te znamenite toskanske bele ceste vabijo kolesarje z vsega sveta

Potovanja 12. Mar 202307:45
Strade Bianche
DDD

Crete Senesi je območje italijanske dežele Toskana južno od Siene. Sestavljajo jo številni hribi, pokriti z gozdovi, med katerimi so naselja. Obsega občine Asciano, Buonconvento, Monteroni d'Arbia, Rapolano Terme in San Giovanni d'Asso. In prav v čudoviti Sieni se začne in konča slavna dirka Strade Bianche, ki jo je lani osvojil najboljši kolesar na svetu, Slovenec Tadej Pogačar, letos pa je slavil Tom Pidcock.

Strade Bianche je ena prvih klasik kolesarke sezone, zato jo obišče veliko ljubiteljev tega lepega športa z vsega sveta, velik del pa se naslednji dan preizkusi še na amaterski preizkušnji Strade Bianche, ki je prav tako odlično organizirana. Seveda sta velik plus dirke tudi start in cilj v Sieni, mestu, ki ga morate obiskati, če imate radi Italijo in zgodovino. A Sieni se bomo posvetili v drugem prispevku, tokrat smo se le teden dni za najboljšimi kolesarji na svetu odpravili po belih cestah Toskane oziroma pokrajini Crete Senesi.

strade bianche
DDD

Najprej naj pojasnimo ime bele ceste. Crete Senesi dobesedno pomeni glineni minerali iz Siene, zato lahko rečemo, da je pokrajina dobila ime po sivo obarvanih tleh, ki dajejo pokrajini videz, pogosto opisan kot na luni. To lastnost gline, znane kot mattaione, predstavljajo sedimenti pliocenskega morja iz časa pred 2,5 in pred 4,5 milijona let.

toskana
DDD

Tipične za Crete Senesi so biancane, bele vzpetine, visoke le nekaj metrov z ozkimi brazdami in brez vegetacije. Regija je znana po pridelavi belih tartufov, zato je po poti kar nekaj muzejev tartufov, znani pa so tudi festivali, ki dišijo po teh dragocenih gobah.

STRADE BIANCHE
Profimedia

Zdaj pa nazaj na kolesarske Bele ceste, 180 km dolgo pot (ženska dirka je dolga 136 km), od tega 63 belih poti. Del poti se prepleta s potjo L’Eroica in vas pripelje do srednjeveškega kraja Montalcino, najbolj južne točke kolesarske ture. Makadamski odseki na belih cestah se bodo izmenjevali s stranskimi cestami in čudovito pokrajino, tako da boste lahko združili lepoto kolesarjenja z lepoto Toskane.

Strade Bianche toskana
DDD

Glavne oporne točke velika kroga, kjer lahko popijete kakšno kavo in pojeste kos pice, so Piazz del Campo v Sieni-Val di Merse -Val d’Arbia-Montalcino.

strade bianche
DDD

Pot je zelo priljubljena tudi med motorsti, vse pa seveda lahko prevozite ali vsaj obvozite z avtomobilom, veliko pa je označenih tudi pohodniških poti. Poti je v resnici veliko in so različnih dolžin, prav tako kot pokrajina pa so zanimivi kraji ob poti, tako da izlet lahko traja tudi več dni.

strade bianche,
DDD

Za več informacij o organizacij kolesarskih izletov kliknite tukaj. Ponudnikov je veliko, izleti pa trajajo tudi po nekaj dni. Pokrajina je tako lepa in hrana tako dobra, da si le vzemite čas in prekolesarite vseh 180 kilometrov.

toskana
DDD

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.