Teleskop Evklid posnel nove osupljive posnetke iz vesolja (FOTO & VIDEO)

Svet 23. Maj 202418:12 0 komentarjev
nastajanje zvezde
Foto: ESA

Vesoljski teleskop Evklid je posnel nove podobe oddaljenih galaksij in rojevajočih se zvezd. Evklid je del lani začete šestletne misije, s katero ESA želi raziskati skrivnosti temne snovi in energije.

Evropska vesoljska agencija (ESA) je razkrila drugo serijo posnetkov evropskega vesoljskega teleskopa Evklid, na katerih je med drugim videti nepredstavljivo veliko število oddaljenih galaksij in podobe rojevajočih se zvezd.

Evropsko misijo Evklid so julija lani zagnali kot prvo misijo za raziskovanje skrivnosti temne snovi in temne energije – dveh doslej slabo raziskanih sil, ki sta ključni za delovanje vesolja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na danes razkritih petih posnetkih je videti ogromno masivno kopico galaksij, imenovano Abell 2390, ki je od Zemlje oddaljena 2,7 milijarde svetlobnih let in zajema več kot 50.000 galaksij. Samo v eni galaksiji se sicer lahko nahaja več sto ali celo tisoč milijard zvezd. Nova serija posnetkov med drugim prikazuje tudi nebulo Messier 78 v ozvezdju Orion, kjer se rojevajo nove zvezde, ter spiralno galaksijo NGC 6744, ki je presenetljivo podobna naši Mlečni cesti.

Najnovejši Evklidovi posnetki nakazujejo tudi na sledove temne snovi, katere nevidno prisotnost lahko zaznamo le s tem, da njena gravitacija popači svetlobo. Temna snov in temna energija naj bi sestavljali kar 95 odstotkov vesolja, vendar o njiju še ne vemo skoraj ničesar, navaja AFP.

Misija Evklid je sicer še v začetni fazi, znanstveniki pa nameravajo v prihodnjih letih zbirati in analizirati podatke, ki jih bo razkril teleskop, poimenovan po grškem očetu geometrije. Evklid bo šest let pripravljal tridimenzionalno karto vesolja, z opazovanjem oddaljenih galaksij pa bodo znanstveniki lahko videli stvari, kot so bile v času pred desetimi milijardami let. Toliko časa namreč potrebuje svetloba, da od njih pride do Zemlje.

Znanstveniki ob tem upajo, da bodo prišli do številnih novih odkritij in med drugim identificirali različna nebesna telesa, kot so denimo t. i. potepuški planeti. To so planeti, ki prosto lebdijo po vesolju in niso vezani na gravitacijsko polje nobene zvezde.

vesolje vesolje
Foto: ESA
VESOLJE VESOLJE
Foto: ESA
vesolje vesolje
Foto: ESA
nastajanje zvezde nastajanje zvezde
Foto: ESA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!