Težave Grete Thunberg v Nemčiji: ji bodo prepovedali vstop v državo?

Svet 10. Okt 202420:49 4 komentarji
Greta Thunberg, palestina protest
Berlin, 7. 10. 2024 (Foto: Profimedia)

Nemška policija je prepovedala shod v podporo Palestini in razgnala protestnike, potem ko je svojo udeležbo napovedala švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. Nekateri nemški politiki so pozvali, naj "antisemitki" Thunberg prepovedo vstop v Nemčijo. Thunberg pa je nemške oblasti obtožila, da želijo utišati tiste, ki protestirajo za mir.

Nemška policija je v torek ukazala zaprtje propalestinskega protestnega tabora v Dortmundu in razgnala protestnike, potem ko je izvedela, da naj bi jih obiskala švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. Ta se je pred tem v ponedeljek udeležila protestov v podporo Palestini v Berlinu, ki so se končali nasilno in kjer je policija protestnike prav tako razgnala. Od nemških politikov je slišati obsodbe tega, da se švedska aktivistka udeležuje propalestinskih demonstracij, in celo pozive, naj “antisemitki” prepovedo vstop v Nemčijo. Thunberg pa je nemške oblasti obtožila, da želijo utišati tiste, ki protestirajo za mir.

21-letna podnebna aktivistka se je v ponedeljek udeležila propalestinskih protestov v Berlinu. Naslednji dan so jo študentski protestniki iz zahodnonemškega mesta Dortmund povabili, naj spregovori na njihovem dogodku, ki bi potekal v taboru, ki so ga v podporo Palestini ob dortmundski univerzi postavili pred štirimi meseci.

“Ko so na spletu objavili, da pridem, je v tabor prišla policija in zahtevala, naj tabor pospravijo in odidejo, mene pa da bodo aretirali, če pridem,” je v posnetku, objavljenem na družbenem omrežju X, dejala Thunberg. “Vse to zato, ker so me povabili, naj spregovorim, in ker sem bila dan pred tem na propalestinskih protestih v Berlinu,” je povedala.

Opozorila je, da Nemčija grozi in skuša utišati aktiviste, ki dvignejo svoj glas proti genocidu in okupaciji v Palestini. “Nemška policija trdi, da je antisemitizem, če rečeš, da bi Izrael moral prenehati bombardirati otroke in če rečeš, da si tudi Palestinci zaslužijo varnost, svobodo in pravico,” je dejala Thunberg in ljudi pozvala, naj podprejo protestno gibanje v Nemčiji in vsepovsod, kjer se ljudje soočajo z represijo, ker spregovorijo proti izraelskemu genocidu in obširnim napadom. “Ne bomo pustili, da nas utišajo,” je še poudarila.

Dortmundska policija je protestnike razgnala z argumentom, da bi udeležba Thunberg privabila več ljudi, kot je bilo sprva prijavljenih za dogodek. Sporočili so, da so policisti protestni tabor, ki je bil tam več mesecev, podrli na miren način, prisotnih pa je bilo sedem protestnikov. “Po intenzivnem pregledu v okviru ocene tveganja je štab policije v Dortmundu odredil prepoved in s tem povezan razpust shoda,” je zapisano v izjavi policije. Dortmundska policija je sprva sporočila, da so tako odločitev sprejeli, ker je bila Greta Thunberg “potencialno nasilna udeleženka” protesta. Oblasti so pozneje to izjavo preklicale in na vprašanje o tem odgovorile, da je prišlo do “notranje napake”, je poročal DW.

dortmund propalestinski greta
Podrt propalestinski študentski tabor pri Dortmundski univerzi, 10. oktober 2024 (Foto: Profimedia)

Thunberg je v zadnjih mesecih večkrat izrazila svojo solidarnost s Palestinci in Izrael obtožila genocida. Izrael je takšne obtožbe odločno zavrnil.

Thunberg redno protestira

Na ponedeljkovih propalestinskih demonstracijah v Berlinu, ki so potekale na obletnico Hamasovega napada na Izrael, je Thunberg sodelovanja v genocidu obtožila tudi Nemčijo. “Nemčija je sokrivec pri tem genocidu. Financira in upravičuje okupacijo apartheidske države Izrael in genocid,” je dejala na posnetku. “To je res … Sploh ne najdem besed za to, kako me prizadene, ko vidim, kako Nemčija in nemška policija ravnata z mirnimi protestniki, ki nasprotujejo genocidu. Res, nimam besed.”

Policisti so protestnike v Berlinu razgnali, potem ko so ti v policijo začeli metati steklenice. Prejšnjo soboto je belgijska policija pridržala Greto Thunberg (in okrog sto drugih podnebnih protestnikov), ki so v Bruslju pozivali k odpravi subvencij za fosilna goriva. To je zadnja v vrsti aretacij švedske aktivistke.

Thunberg je postala svetovno znana po svoji “šolski stavki za podnebje”, njena protestna akcija pa je spodbudila mednarodno podnebno gibanje Petki za prihodnost. Od začetka zadnje vojne v Gazi se redno udeležuje propalestinskih shodov. Na protestih v Bruslju, tako kot v Berlinu in Dortmundu, je nosila ruto kefijo, ki je postala simbol solidarnosti s Palestino.

Nemški politik zahteval prepoved vstopa

Iz dela nemške politike prihajajo obsodbe podnebne aktivistke. Tiskovni predstavnik za notranjo politiko največje nemške opozicijske stranke, Krščansko demokratske unije (CDU) Alexander Throm je dejal, da bi bilo “ne samo primerno, ampak celo nujno, da zvezni minister za notranje zadeve tej antisemitki v prihodnje izda prepoved vstopa (v državo)”. Dodal je, da “nihče, ki vstopi v Nemčijo, da bi spodbudil sovraštvo proti Izraelu in očrnil našo policijo, nima mesta v Nemčiji.”

Nemški minister za prehrano in kmetijstvo iz vrst Zelenih Cem Özdemir pa je dejal, da je udeležba Grete Thunberg na propalestinskih shodih “grozna in strašna” ter da bi “njena dejanja morala spodbuditi tiste, ki so jo prej hvalili, da premislijo o svoji podpori”.

Protesti v podporo Palestini potekajo v številnih nemških mestih, neredko pa jih policija oziroma mestne oblasti prepovedo, razženejo ali preganjajo protestnike, običajno z argumenti, da gre za antisemitizem. Nedavno je javnost razburil posnetek iz Berlina, na katerem policija preganja in odpelje otroka, ki v rokah drži palestinsko zastavo. Pozneje je policija sporočila, da otroka niso aretirali, ampak le odpeljali zaradi njegove lastne varnosti ter da ga je dobro uro zatem prišel iskat njegov oče.

Med drugim je razlog za pregon ali prepoved protestov, če protestniki vzklikajo “Palestina bo svobodna od reke do morja”. Protestnike so zaradi uporabe tega slogana tudi kaznovali z globo 600 evrov.

Slogan se nanaša na ozemlje med reko Jordan in Sredozemskim morjem – območje, ki zajema tako del države Izrael kot okupirana palestinska ozemlja. Nekateri trdijo, da izraz poziva k izkoreninjenju Izraela, medtem ko drugi pravijo, da je to slogan, s katerim Palestinci izražajo svojo željo po državi, v kateri bi lahko živeli kot enakopravni državljani, piše Euronews. Nemška sodišča so slogan v luči dovoljenj za proteste razlagala različno, manj in bolj strogo, potem ko ga je notranja ministrica Nancy Faeser novembra lani prepovedala, češ da gre za “slogan Hamasa”. Slogan je sicer pogost vzklik propalestinskih gibanj že vsaj od 1970-ih, ko Hamas še ni obstajal.

Prejšnji teden se je nemško notranje ministrstvo še zaostrilo svoje stališče in objavilo nove predpise, po katerih posamezniki, ki objavljajo, komentirajo, ali celo všečkajo slogan na družbenih omrežjih, v primeru, da so državljani druge države, ne bodo upravičeni tudi do nemškega državljanstva.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje