Tiborju Šimonki nov mandat predsednika GZS

Gospodarstvo 17. Maj 202317:41 > 18:11 0 komentarjev
Tibor Šimonka
GZS/YouTube

Tibor Šimonka bo še naprej vodil Gospodarsko zbornico Slovenije, člani skupščine so mu namreč podelili štiriletni mandat. Ob izvolitvi je dejal, da stabilno GZS vidi kot poroka za stabilno gospodarstvo.

Člani skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so na današnji ustanovni seji z 61 od 94 oddanih glasov za predsednika GZS za naslednje štiriletno mandatno obdobje ponovno izvolili Tiborja Šimonko, člana uprave Skupine Sij. “Stabilno GZS vidim kot poroka za stabilno gospodarstvo,” je dejal po ponovni izvolitvi.

Zbornica mora biti po njegovih besedah “strokovna, konsistentna in načelna, ne populistična”, vladi pa nastavljati ogledalo. Šimonka zagovarja dialog, a na enakopravni ravni, so njegove besede povzeli na GZS.

Gospodarstvo po njegovih besedah potrebuje stabilne in predvidljive pogoje za doseganje rezultatov. Zadnji dve leti je GZS pogosto gasila požare, hkrati pa delovala razvojno. Prenovila je strateške cilje Slovenije in si do leta 2030 zadala doseči 95 milijard evrov izvoza, produktivnost dela v višini 88.000 evrov, 3200 evrov povprečne bruto plače, je dejal.

Nefinančne cilje dvig snovne produktivnosti, napredek na lestvici indeksa digitalizacije gospodarstva in družbe ter znižanje uvozne energetske odvisnosti je po njegovem ponotranjila tudi vlada, primer je nedavno podpisano zavezništvo med gospodarstvom, vlado in znanostjo.

Šimonka je poudaril, da bo tudi v novem mandatu, ki ga bo nastopil 29. maja, zagovarjal iste cilje kot doslej. Slovenija lahko strateške cilje po njegovem doseže le z močno, stabilno GZS, ki bo odigrala pomembno, na nekaterih področjih vodilno vlogo.

Med fokusi svojega naslednjega mandatnega obdobja je izpostavil nadaljevanje socialnega dialoga, stabilno, konkurenčno in predvidljivo poslovno okolje, strateški razvoj s poudarkom na zelenem in digitalnem prehodu ter internacionalizacijo.

Šimonka je predsednik GZS od 28. maja 2021. Pred njim je mesto predsednika GZS od maja 2017 zasedal Boštjan Gorjup, direktor družbe BSH Hišni aparati. Tokrat se je ob Šimonki za mandat predsednika GZS potegoval še predsednik uprave Leka in Sandoza Slovenija Robert Ljoljo.

Danes so za novega predsednika skupščine GZS izvolili Huga Bosia iz družbe Celesta. Za člane nadzornega odbora GZS pa so bili imenovani Janez Bijol iz podjetja Bijol, David Bratož iz Krke, Marko Cvetko iz Cinkarne Celje, Danica Kos iz družbe Audit & CO in Matjaž Čemažar iz družbe Domel Holding.

Generalna direktorica GZS je od začetka letošnjega leta s štiriletnim mandatom Vesna Nahtigal. Na tem mestu je nasledila Aleša Cantaruttija, ki je s tega položaja iz osebnih razlogov odstopil konec lanskega novembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!