Tik pred volitvami se je razpustil britanski parlament

Svet 30. Maj 202411:25 1 komentar
Fotot. PROFIMEDIA

Pred volitvami, ki bodo 4. julija, se je v Veliki Britaniji danes minuto čez polnoč po lokalnem času razpustil parlament. Z izpraznitvijo 650 poslanskih sedežev se je uradno začelo pet tednov kampanje pred glasovanjem, na katerem se po 14 letih vladavine konservativcev tokrat obeta zmaga laburistom.

Britanski premier Rishi Sunak je pred tednom dni volitve razpisal za 4. julij, čeprav so številni pričakovali, da se bo odločil za kasnejši datum. Analitiki so v tem videli poskus, da pridobi zagon v anketah, v katerih sicer podpora njegovi stranki še kar pada.

Tudi zaradi izjemno slabih volilnih obetov se številni dosedanji konservativni poslanci sploh ne nameravajo podati v vnovičen boj za poslanski stolček. Od skupno 129 poslancev, ki so doslej napovedali, da ne bodo več kandidirali, je kar 77 konservativcev. Šlo naj bi največji osip za vladno stranko doslej.

Sunak se je sicer že takoj po naznanitvi volitev podal na pot po državi, kjer izbiro konservativcev prikazuje kot varnejšo možnost. Za glavno ciljno skupino kampanje si je stranka izbrala starejše desno usmerjene volivce, obljublja pa med drugim vrnitev služenja vojaškega roka in 2,4 milijarde vredne davčne olajšave za upokojence.

Foto: Maja Smiejkowska/REUTERS

Zaenkrat mu še ni uspelo bistveno dvigniti podpore – ankete jim napovedujejo okrog 23 odstotkov, laburistom pa 45. Slednji tako lahko – sploh glede na volilni sistem enostavne večine – po 14 letih v opoziciji računajo na prevzem oblasti s svojim voditeljem Keirom Starmerjem na čelu vlade.

Laburisti sicer nameravajo v kampanji unovčiti naveličanost ljudi nad konservativci, ki so od leta 2016 zamenjali pet premierjev in si nakopali niz afer. Po bolečem porazu leta 2019, ko jo je vodil Jeremy Corbyn, je Starmer laburiste popeljal proti sredini.

Da bi vendarle uspel nekoliko obrniti trend, Sunak pričakuje pridobitev dodatnih točk podpore v debatah s Starmerjem, od katerih bo prva v torek naslednji teden potekala na televiziji ITV, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje