Tokio: Vdor kitajskega vojaškega letala je kršitev suverenosti Japonske

Svet 27. Avg 202415:54 0 komentarjev
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Vdor kitajskega vojaškega letala v japonski zračni prostor je resna kršitev suverenosti Japonske in grožnja njeni varnosti, je danes sporočila vlada v Tokiu, potem ko je v ponedeljek kitajsko letalo Y-9 nezakonito letelo nad arhipelagom Danjo na jugozahodu države.

“Kršitev našega zračnega prostora s strani kitajskih vojaških letal ni le resna kršitev naše suverenosti, ampak tudi grožnja naši varnosti,” je dejal tiskovni predstavnik japonske vlade Jošimasa Hajaši. V luči tega je incident označil za nesprejemljiv, a dodal, da se vzdržujejo komentarja glede namena tega dejanja. “Vendar pa se kitajske vojaške dejavnosti v bližini Japonske v zadnjem času širijo,” je izpostavil.

V Pekingu medtem še zbirajo informacije o dogodku, pri čemer so v stikih z Japonsko, je danes pojasnil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Jian. Ob tem je poudaril, da Kitajska nima namena posegati v zračni prostor drugih držav.

Kitajsko izvidniško in transportno vojaško letalo Y-9 je v ponedeljek nezakonito vstopilo v japonski zračni prostor in približno dve minuti letelo nad arhipelagom Danjo v prefekturi Nagasaki. Namen tega bi po navedbah francoske tiskovne agencije AFP lahko bilo pridobivanje obveščevalnih podatkov o japonski zračni obrambi.

Otoška država namreč spričo regionalnih napetosti, povezanih s Kitajsko in Severno Korejo, že dalj časa širi obrambno sodelovanje z ZDA in nekaterimi državami v regiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!