Tornado na Češkem: ropot, bela megla in opustošenje

Novice 25. Jun 202116:44 > 17:40 0 komentarjev
Tornado, ki je divjal na Češkem.
David W Cerny/REUTERS

Tornado, ki je divjal na jugu Češke, je vzel najmanj pet življenj, več kot dvesto ljudi je bilo poškodovanih. Premier Andrej Babiš se je odpravil v najhuje prizadeto vas Hrušky, kjer je tudi novinar hrvaške N1 Zoran Pehar. Priče so opisale divjanja tornada in opustošenje, ki ga je za seboj pustil.

Češki premier Andrej Babiš je po opustošenju, ki ga je za sabo pustil tornado na Južnem Moravskem, sklical izredno sejo vlade. Predlagal je sprostitev pomoči iz državnih rezerv, predvsem goriva za intervencijske službe, ki so se odpravile v najhuje prizadete vasi. Direktor češkega zavoda za blagovne rezerve Pavel Švagr je potrdil, da je vlada to odločitev že potrdila.

Babiš je vlado obvestil tudi o ponudbah za pomoč, ki prihajajo s strani drugih držav. Poimensko je izpostavil bavarskega premierja Markusa Söderja. Poudaril je tudi, da morajo čim prej zaprositi za pomoč in izpolniti prijavo za sprostitev sredstev iz solidarnostnega sklada EU. Ta denar je lahko sicer namenjen samo popravilom javnih zgradb oziroma tistih v državni lasti. Za pomoč morajo zaprositi v roku desetih dni.

Na Češkem so na območju, kjer je divjal tornado, razglasili izredno stanje, kar je na Twitterju sporočil podpredsednik češke vlade Karel Havliček.

Babiš se je po koncu seje vlade odpravil na Moravsko, najprej v najhuje prizadeto vas Hrušky. Tam je tudi novinar hrvaške N1 Zoran Pehar, ki je povedal, da policija v vas spusti le prebivalce in nujno pomoč. Na območju Južne Moravske je po poročanju poveljnika gasilcev Drahoslava Rybe 700 gasilcev in 180 reševalcev, ki iščejo morebitne pogrešane. Gasilcem je na pomoč priskočilo 300 vojakov, pa tudi enote iz Avstrije, Poljske in Slovaške, poroča češki Prima News.

Babiš je dejal, da je Hrušky videti tako, kot Troubky po hudih poplavah leta 1997. Brez elektrike je še vedno okoli 7000 gospodinjstev v regiji, poroča Pehar.

Ena izmed žrtev tornada je bila noseča slovaška državljanka, kar je potrdilo tudi njihovo zunanje ministrstvo. Na njo je padla železna konstrukcija.

V vasi je slišati obvestila preko zvočnikov, s pomočjo katerih prebivalce in prebivalke obveščajo o dogajanju.

Župan mesta Branišovice Marek Sovka je na Facebooku zapisal, da jim primanjkuje predvsem orodja, s katerim bi lahko odstranjevali ruševine, na primer lopat in delovnih rokavih. Hrane imajo dovolj, tudi odej in toaletnih potrebščin, je še dodal.

Na računu fundacije Via se je do popoldneva zbralo že 80 milijonov kron, kar je okoli 3,2 milijona evrov. Zbiranje denarja je napovedala tudi škofovska dobrodelna organizacija Brno in organizacija Ljudje v stiski. Finančno pomoč je obljubila tudi češka nogometna reprezentanca. Na Facebooku so zapisali, da obstajajo manj in bolj pomembne stvari ter da bi radi podprli vse tiste, ki se morajo soočiti z največjimi ovirami v življenju doslej.

Priča: Srečnejšim je odneslo le strehe

Eden izmed prebivalcev vasi Mikulčice je opisal divjanje tornada. Dejal je, da so “srečneži” tisti, ki jim je odneslo le strehe. “Priča sem bil trenutku, ko je tornado v zrak dvignil avtobus in ga odnesel čez železniško progo. Avtobus, v katerem so bili ljudje.”

“Bilo je tako glasno. Ropot in bela megla, nato pa je vse odletelo,” je še povedal prebivalec o grozni noči.

Neurje je uničilo tudi živalski vrt Vyškov, eden izmed kengurujev pa je prišel do naselja. Njihovi oskrbniki so ostali ujeti v živalskem vrtu, ki je zaradi škode začasno zaprt.

Tornado je na Češkem sicer redek pojav. Zadnjega so zabeležili pred tremi leti. Glede na škodo, ki je nastala, Andreas Friedrich z nemške meteorološke službe (DWD) ocenjuje, da je veter pihal s hitrostjo med 300 in 400 kilometri na uro. Takšen tornado se na evropski celini pojavi le redko.

Češki meterolog Petr Münster pa je dejal, da je bila sled tornada dolga 26 kilometrov in široka 500 metrov. Te podatke so dobili s pomočjo letalskih fotografij. Dejal je, da se še ni srečal s takšnim pojavom in da gre za naravno katastrofo.

Tornado, ki je divjal na Češkem. Tornado, ki je divjal na Češkem.
David W Cerny/REUTERS
Tornado, ki je divjal na Češkem. Tornado, ki je divjal na Češkem.
David W Cerny/REUTERS
Tornado, ki je divjal na Češkem. Tornado, ki je divjal na Češkem.
David W Cerny/REUTERS
Tornado, ki je divjal na Češkem. Tornado, ki je divjal na Češkem.
David W Cerny/REUTERS
Tornado, ki je divjal na Češkem. Tornado, ki je divjal na Češkem.
David W Cerny/REUTERS
Tornado, ki je divjal na Češkem. Tornado, ki je divjal na Češkem.
David W Cerny/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!