Tragedijo v londonski stolpnici povzročila nesposobnost in pohlep

Svet 04. Sep 202413:50 > 15:35 0 komentarjev
Grenfell Tower
Foto: PROFIMEDIA

Požar v londonski stolpnici je junija 2017 terjal 72 žrtev. Novo poročilo krivdo pripisuje gradbincem in proizvajalcem gradbenih materialov.

Preiskovalci so predstavili poročilo več let trajajoče preiskave požara v londonski stolpnici, ki je junija 2017 terjal 72 smrtnih žrtev. Največji del krivde so pripisali gradbincem in proizvajalcem gradbenih materialov, ki jih obtožujejo namernega zavajanja glede varnosti, del pa tudi državnim in lokalnim oblastem ter londonskim gasilcem.

Poročilo najostreje kritizira proizvajalce fasadnih oblog in izvajalce prenove fasade na stolpnici, ki jim pripisuje največji delež krivde za požar, pa tudi več zaporednih britanskih vlad, lokalne oblasti, upravnike stavbe ter londonske gasilce, poroča britanski BBC.

Proizvajalci fasadnih oblog so glede na navedbe preiskovalcev svoje izdelke lažno predstavljali kot varne, izvajalci gradbenih del pa tega niso ustrezno preverjali in “spodbujali kulturo prelaganja odgovornosti”.

Z varnostnimi tveganji se niso ukvarjale niti državne niti lokalne oblasti, čeprav so že od zgodnjih 90. let vedele za neustrezne standarde, vendar so glede na navedbe preiskovalcev “vztrajno izkazovale brezbrižnost do požarne varnosti”. Ob tem so neustrezno ravnale tudi v odnosih s prizadetimi v požaru.

Del krivde preiskovalci pripisujejo tudi londonskim gasilcem, ki “niso imeli ustrezne strategije” za evakuacijo stavbe, ko so izgubili nadzor nad požarom, in so “neutemeljeno domnevali”, da se takšen požar preprosto ne more zgoditi.

“Vsi sodelujoči ne nosijo enakega deleža krivde za katastrofo, vendar so vsi prispevali na svoj način. Večji del krivde je moč pripisati nesposobnosti, del pa tudi nepoštenosti in pohlepu,” je ob predstavitvi poročila po poročanju BBC povedal vodja ekipe preiskovalcev Martin Moore-Bick.

Rezultate preiskave so predstavili skoraj šest let po tem, ko je ekipa strokovnjakov začela obravnavati dokaze o tem, kaj je 14. junija 2017 privedlo do smrti 72 ljudi v požaru v londonski stolpnici Grenfell Tower. Šlo je za najbolj smrtonosen požar v stanovanjski stavbi v Veliki Britaniji po drugi svetovni vojni.

Manjši požar, ki je v zgodnjih jutranjih urah izbruhnil v kuhinji stanovanja v četrtem nadstropju, se je zaradi vnetljive fasade izjemno hitro razširil po 24-nadstropni stavbi. Življenje je izgubilo 71 ljudi, ena od stanovalk pa je kasneje zaradi požara rodila mrtvega otroka.

Britanska policija in tožilstvo zaradi požara trenutno preiskujeta 19 organizacij in 58 posameznikov, vendar se bodo morebitni kazenski procesi zaradi obsega in zapletenosti preiskave najverjetneje začeli šele konec leta 2026, še navaja BBC.

Na poročilo se je danes odzval tudi britanski premier Keir Starmer, ki se je v izjavi v parlamentu v Londonu opravičil žalujočim svojcem in preživelim stanovalcem stolpnice Grenfell Tower, pri čemer je omenil tudi navedbo preiskovalcev, da bi se bilo vsem 72 smrtnim žrtvam mogoče izogniti.

“To se ne bi smelo nikoli zgoditi. V imenu celotne države želim jasno povedati, da smo vas razočarali na vse mogoče načine – pred, med in po tej tragediji. Sedem let kasneje še vedno čakate na pravico, ki si jo zaslužite,” je dejal Starmer. Ob tem je obljubil, da bo njegova vlada sodelovala v preiskavah in poskrbela za obsežne spremembe na področju varnosti stanovanjskih stavb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!