Trenutno najbogatejši Zemljan “reven” v primerjavi z najbogatejšim vseh časov

Magazin 18. Okt 202413:34 0 komentarjev
Elon Musk
Elon Musk. Foto: Gonzalo Fuentes/REUTERS

Elon Musk, ki se je oktobra ponovno zavihtel na vrh lestvice najbogatejših, je proti najbogatejšemu človeku vseh časov "kar reven".

Šef SpaceXa, Tesle in X Elon Musk je trenutno po Bloombergovi lestvici najbogatejši človek na svetu, pod palcem ima 248 milijard evrov, a zgodovinarji se strinjajo, da se ne uvršča v sam vrh lestvice najbogatejših vseh časov, piše Unilad.

Pred časom je zgodovinar Jacob Davidson za portal Money.com dejal, da je najbogatejši vseh časov (če upoštevamo inflacijo) dejansko malijski vladar Mansa Musa. Rodil naj bi se okrog leta 1312 in kraljevini vladal 25 let – do svoje smrti leta 1337. Do vladarskega stolčka ni prišel s spletkami in pobojem sorodnikov, ampak po miroljubni poti dednega nasledstva.

Bil je ljubitelj znanosti in umetnosti, saj je v Timbuktuju ustanovil univerzo, v kateri naj bi delovali vsi najbolj znani in spoštovani znanstveniki in umetniki.

Musa, ki je kot kralj Malija vladal od leta 1312 do svoje smrti, je bil po Davidsonovih besedah “bogatejši kot kdorkoli”. Po oceni portala Celebrity Net Worth je njegovo takratno premoženje danes ocenjeno na 369 milijard evrov, kar pomeni, da Musku manjka še 121 milijard evrov.

Musovo neverjetno bogastvo pripisujejo proizvodnji zlata in trgovanju v času njegove vladavine, veliko so mu prinesli dobički iz trgovanja s soljo, ki je bila takrat zelo redka in cenjena dobrina.

Do konca 14. stoletja so v Maliju proizvedli več kot dve tretjini vsega zlata, piše Unilad. Po pisanju portala je Musa svoje zaloge zlata delil revnim, ki jih je srečal na potovanjih.

Med romanjem v Meko okoli leta 1325 se je Musa za mesec dni ustavil v Kairu, kjer ga je spremljalo 60.000 vojakov in 12.000 sužnjev. Vsak posameznik naj bi s seboj nosil približno štiri kilograme zlatih palic, skupno so imeli 288.000 kilogramov zlata, danes je tolikšna količina zlata ocenjena na 5,9 milijarde.

Na seznamu najbogatejši sta tudi John D. Rockefeller s 314 milijardami evrov premoženja in prvi normanski kralj Viljem Osvajalec z 211 milijardami evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!