Smrtonosni napad z nožem v Nemčiji: prijeli 15-letnika, ki naj bi vedel za napad

Svet 24. Avg 202407:30 > 16:40 12 komentarjev
napadalec z nožem
Foto: PROFIMEDIA

Na festivalu v nemškem mestu Solingen je v petek pozno zvečer napadalec z nožem ubil tri ljudi, še več pa huje ranil. Policija je v okviru preiskave pridržala 15-letnika, ki naj bi vedel za napad. Storilca medtem še vedno iščejo. Nemški kancler Olaf Scholz je pozval k prizadevanjem za čimprejšnje pridržanje storilca in ustrezno kazen.

Napad se je zgodil na festivalu, ki sodi v okvir niza dogodkov v počastitev 650-obletnice zahodnonemškega mesta Solingen. Župan mesta Tim-Oliver Kurzbach je v izjavi, objavljeni na spletu, dejal, da je mesto v šoku in globokem žalovanju.

V napadu so bili ubiti trije ljudje, ženska in dva moška, osem je bilo ranjenih, od tega pet huje, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile oblasti. Glede na dosedanje izjave naj bi sicer svoje žrtve v napadu, ki se je zgodil malo pred 22. uro in tik pod odrom, izbral naključno. Zabadal jih je v vrat. Pobegniti naj bi mu uspelo zaradi panike, ki je izbruhnila na prizorišču.

Nemška policija je v okviru preiskave pridržala 15-letnika, ki naj bi vedel za napad. Storilca medtem še vedno iščejo. 15-letnika je policija prijela danes dopoldne, potem ko sta dve ženski slišali, kako se je še z nekom pogovarjal o napadu. Sumijo ga, da je vedel za načrtovanje napada in tega ni prijavil policiji. Kdo je izvedel napad, zaenkrat še ni jasno.

Policija je informacijo o napadu prejela v petek okoli 21.40, napadalec pa je po navedbah policije žrtve zabadal v vrat, navaja britanski BBC. Na kraju napada so sicer našli več nožev in ugotavljajo, ali je bil kateri od njih uporabljen v napadu. Policija je na tiskovni konferenci zatrdila, da pred festivalom ni bilo nobene posebne teroristične grožnje in da ni bilo vzpostavljenega varnostnega območja.

napadalec z nožem napadalec z nožem
Foto: Profimedia
napadalec z nožem napadalec z nožem
Foto: Profimedia
napadalec z nožem napadalec z nožem
Foto: Profimedia
napadalec z nožem napadalec z nožem
Foto: Profimedia
napadalec z nožem napadalec z nožem
Foto: Profimedia

Notranja ministrica Nancy Faeser je v izjavi na omrežju X zagotovila, da oblasti delajo vse v svoji moči, da bi izsledile storilca in odkrile motiv za napad. Zvezna vlada nudi podporo lokalni policiji, sama pa je v stalnem stiku z notranjim ministrom Severnega Porenja-Vestfalije Herbertom Reulom, je zagotovila. “Brutalen napad na mestni festival v Solingenu nas je globoko pretresel. Žalujemo za ljudmi, ki jim je bilo življenje odvzeto na grozljiv način,” je še dodala.

Nemški kancler Olaf Scholz je pozval k prizadevanjem za čimprejšnje pridržanje storilca in ustrezno kazen. “Ne moremo sprejeti nečesa takšnega v naši družbi in nikoli se ne bomo navadili na to. Ukrepati moramo z vso močjo zakona,” je sporočil in napovedal pomoč mestu ter vsem prizadetim. Podobno je nujnost tega, da storilec odgovarja za svoja dejanja, v odzivu izpostavil nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. V pogovoru z županom Solingena je izrazil šokiranost zaradi dejanja.

Solingen, ki šteje nekaj več kot 150.000 prebivalcev, leži nedaleč od Düsseldorfa v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. Praznovanja ob obletnici, ki naj bi trajala do nedelje in na katerih so pričakovali do 75.000 ljudi, so po napadu odpovedali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kampl o napadu v rojstnem kraju: Upam, da čim prej ujamejo to pošast

Slovenski nogometaš Kevin Kampl, ki se je rodil v Solingenu, je, potem ko je v petek pozno zvečer izvedel za napad, po tekmi svojega Leipziga izrazil šokiranost nad dogodkom in globoko sožalje družinam žrtev in prizadetih v tragediji. “Seveda si izjemno zaskrbljen in v prvi vrsti presenečen, da se kaj takega dogaja v domačem kraju, da ljudje umirajo in so hudo poškodovani. Molim za ljudi, ki se še vedno borijo za svoja življenja,” je, kot ga navaja dpa, dejal Kampl.

“Upam, da čim prej ujamejo to pošast. Pride psihopat in napravi takšno škodo ljudem, ki so se želeli le nekaj ur zabavati s svojimi prijatelji, zdaj pa nekateri nikoli ne bodo prišli domov,” je dodal nogometaš Leipziga. “Komaj kaj sem spal,” je razlagal čustveni slovenski nogometaš, ki je takoj, ko je izvedel o tragediji, poklical starše. Ti še vedno živijo v Solingenu. “Helikopterji in brezpilotna letala so vso noč krožili nad mestom. Normalni ljudje, ki pravzaprav niso imeli pojma o tem, so poskušali oživljati ljudi, ker je bila povsod kri,” je še razlagal Kampl.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje