Trump med intervjujem z Muskom s kopico zavajajočih trditev, tudi o Evropi

Svet 13. Avg 202420:18 27 komentarjev
Elon Musk je na družbenem omrežju X v živo prenašal intervju z Donaldom Trumpom (Foto: REUTERS)

V dvournem intervjuju, ki ga je z Donaldom Trumpom na družbenem omrežju X opravil njegov lastnik Elon Musk, je republikanski kandidat za ameriškega predsednika nanizal več kot 20 zavajajočih oziroma lažnivih trditev, ugotavljajo mediji. Ne samo pri notranjepolitičnih temah, zavajal naj bi tudi pri nekaterih vprašanjih, povezanih z Evropo.

Ponoči je lastnik družbenega omrežja X Elon Musk na svoji platformi v živo opravil intervju z republikanskim kandidatom za ameriškega predsednika Donaldom Trumpom. Pogovor so zaznamovale tehnične težave, prijazna vprašanja, izmenjava komplimentov, kritike demokratske nasprotnice Kamale Harris, pa tudi mnoge zavajajoče trditve.

Na CNN so našteli vsaj 20 lažnih trditev, med njimi je večina takšnih, ki so jih mediji v preteklosti že večkrat ovrgli.

Trump je denimo zatrdil, da se je v času Bidnove administracije “stopnja kriminala povečala”. CNN na podlagi podatkov FBI ugotavlja, da se je število nasilnih in kriminalnih dogodkov leta 2023 in v prvem četrtletju letošnjega leta “znatno zmanjšalo”. Izrazil je tudi mnenje, da imajo ZDA “najhujšo inflacijo v zadnjih 100 letih”, a CNN pojasnjuje, da je inflacija najvišja v 40-letnem obdobju.

Pogovor Donalda Trumpa in Elona Muska na X
Foto: PROFIMEDIA

Zavajal tudi pri vprašanjih, povezanih z Evropo

Obregnil se je tudi ob vojno v Ukrajini. Evropski uniji je tako očital, da je za pomoč Ukrajini namenila le okoli tretjino vsote, ki so jo od začetka vojne Ukrajini namenile ZDA. Opirajoč se na podatke inštituta v Kielu v Nemčiji, CNN ugotavlja, da je EU Ukrajini namenila več pomoči kot ZDA. V povezavi z Evropo je nanizal še nekaj drugih zavajajočih trditev, denimo, da je avtomobile, izdelane v ZDA, nemogoče prodajati v Evropi.

V dobri dve uri trajajočem pogovoru je ponovil tudi zavajajoče trditve o ukradenih volitvah leta 2020, ko je izgubil proti aktualnemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu. CNN je ovrgel tudi njegove besede, da pogovor – ta se je zaradi tehničnih težav začel s 40-minutno zamudo – posluša okoli 60 milijonov ljudi. Dejansko jih je bilo nekaj več kot milijon; zavajajoči so bili tudi nekateri verbalni napadi proti Kamali Harris.

Do podobnih ugotovitev je prišel tudi BBC, ki je med drugim zavrnil njegovo trditev, da globalno segrevanje ni največja grožnja za dvig morske gladine, pa tudi trditev o tem, da vsak mesec na milijone ljudi nezakonito prečka meje ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje