Melania tudi tokrat redko nastopa v kampanji. A za en govor so ji bogato plačali

Svet 13. Okt 202421:07 0 komentarjev
Donald in Melania Trump na republikanski konferenci
Donald in Melania Trump na republikanski konferenci (Foto: PROFIMEDIA)

V zaključku kampanje pred izjemno izenačenimi ameriškimi volitvami se kandidata trudita doseči preboj in pritegniti čim več volilcev. Poleg ekipe svetovalcev in drugih sodelavcev se običajno pri iskanju glasov kandidati naslonijo tudi na svojega partnerja. Če lahko Douga Emhoffa, moža Kamale Harris, na predvolilnih dogodkih vidimo skoraj vsakodnevno, je pojavljanje Melanie Trump v javnosti precej bolj redko. Vendar kot nas učita pretekli dve kampanji, to ni nikakršno presenečenje.

V marsikateri predvolilni kampanji igrajo pomembno vlogo tudi partnerji kandidatov. Tako je tudi v kampanji pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, kjer soproge in soprogi hodijo na zborovanja, prirejajo dogodke in skušajo čim več volilcev prepričati, naj volijo za njihovega življenjskega sopotnika. Skozi nastope se ob tem javnosti predstavljajo tudi kot morebitne prihodnje prve dame ali prvi gospodje.

Če poleg demokratske kandidatke Kamale Harris na zborovanjih in drugih dogodkih redno vidimo njenega moža Douga Emhoffa, ki volilce tudi redno nagovarja, pa je na drugi strani Melania Trump na zborovanjih ob možu Donaldu Trumpu bolj poredko.

Nekdanja prva dama je sicer v zadnjih dneh požela precej pozornosti, saj je ravnokar izšla njena biografija z naslovom Melania. Njenih nastopov na predvolilnih dogodkih pa je bilo pred tem komaj kaj. Kot piše CNN, je nastopila na uradnem odprtju Trumpove kampanje leta 2022, nato je bivšega predsednika spremljala ob oddaji glasu na republikanskih strankarskih volitvah, aprila in julija letos pa je nastopila na dveh dogodkih LGBT organizacije Log Cabin Republicans, ki je povezana z republikansko stranko.

Za govor prejela kar 237.500 dolarjev

Zanimive so okoliščine aprilskega govora na dogodku organizacije. Kot piše ABC News, je bilo nekaj več kot milijon dolarjev, ki so jih zbrali na dogodku, namenjenih republikanski kampanji za nagovarjanje volilcev v ključnih zveznih državah. Melania Trump pa je bila za svoj govor na dogodku plačana. Kot je razvidno iz objavljenega finančnega poročila njenega moža, ki ga je moral oddati zaradi predsedniške kandidature in vsebuje tudi podatke o njenem premoženju, je nekdanja prva dama za govor prejela 237.500 dolarjev (po trenutnem tečaju okoli 216.000 evrov).

Kot plačnik je navedena organizacija Log Cabin Republicans, njeni predstavniki pa so za CNN dejali, da denarja za govor Melanie Trump niso nakazali oni. Ker zadnje finančno poročilo še ni objavljeno, ni znano, ali je bila nekdanja prva dama plačana tudi za nastop na julijskem dogodku.

finančno poročilo Donalda Trumpa
Foto: zajem zaslona

Po julijskem poskusu atentata na Trumpa v Pensilvaniji je objavila pisno izjavo za javnost, na konvenciji republikanske stranke, ki je sledila, pa ni imela govora in je moža le spremljala na odru.

Nastopov Melanie Trump na predvolilnih dogodkih je tako v primerjavi s partnerji drugih kandidatov precej manj. “Njena izbira javnih nastopov kaže, da se zanje odloči le, ko začuti, da je to zelo pomembno,” je za CNN ocenila ena od republikanskih strateginj Tricia McLaughlin. Ob tem so ljudje blizu Trumpove soproge za CNN dejali, da je zelo osredotočena na vzgojo sina Barrona in da ima raje več zasebnosti, a da hkrati močno podpira moževa prizadevanja za ponovno izvolitev.

Majhno število javnih nastopov Melanie Trump pravzaprav ni nobeno presenečenje. Tudi med kampanjama za volitve leta 2016 in 2020 je nastopila le na peščici predvolilnih zborovanj in Trumpa pospremila na televizijska soočenja. Volilce je v obeh letih nagovorila v zaključku kampanje, tako kot letos pa so pomembno vlogo odigrali Trumpovi otroci iz prejšnjih zakonov. Ti so skupaj s svojimi partnerji redno spremljali očeta in pogosto nastopali na zborovanjih in konvencijah.

S knjigo ponovila Trumpova stališča, a obenem tudi dregnila v občutljivo tematiko

Kot že rečeno, pa je Melania Trump v zadnjih dneh z izidom biografije stopila nekoliko v ospredje in se posredno tudi vključila v kampanjo. V knjigi je namreč poleg utrinkov iz osebnega življenja tudi več političnih sporočil, ki se bolj ali manj ujemajo s stališči republikanskega kandidata. Tako je ponovila neutemeljene dvome v rezultat zadnjih volitev, svojo neodzivnost ob napadu Trumpovih privržencev na Kapitol pa pripisala pomanjkanju informacij.

Donald in Melania Trump po oddaji glasovnice na republikanskih strankarskih volitvah
Donald in Melania Trump po oddaji glasovnice na republikanskih strankarskih volitvah (Foto: PROFIMEDIA)

Obrvi večine pa je dvignil njen zapis o pravici do splava. “Nujno je treba zagotoviti, da bodo ženske imele avtonomijo pri odločanju o rojstvu otrok na podlagi lastnega prepričanja, brez kakršnegakoli vmešavanja ali pritiska vlade. Zakaj bi lahko kdo drug odločal o tem, kaj bo ženska počela s svojim telesom? Temeljna pravica ženske do osebne svobode, do lastnega življenja ji daje pravico, da prekine nosečnost, če to želi,” je zapisala v biografiji. Po izidu knjige je nekdanja prva dama v pogovoru za Fox News dejala, da je Trump za njena prepričanja in stališča vedel že, odkar sta se spoznala.

S stališčem je dregnila v eno ključnih volilnih vprašanj, ki njenemu možu povzroča precej zadrege. Trump je med svojim mandatom imenoval konservativne vrhovne sodnike, ki so razveljavili vsebino odločitve Roe proti Wade. Ta je služila kot podlaga za uresničevanje pravice do splava v ZDA.

Vprašanje o tej pravici je glede na zadnjo javnomnenjsko raziskavo New York Timesa in Siena Collegea za volilce drugo najbolj pomembno. Če konservativnejša struja republikancev in del volilcev zagovarjata izjemno restriktivno ureditev in v nekaterih primerih celo prepoved, pa je Trump v izjavah dejal, da bi urejanje dostopa do splava prepustil posameznim zveznim državam in da bi opravljanje splava v nekaterih primerih dovolil. Tudi sicer republikanski kandidat v odgovorih na vprašanja o tej temi doslej ni bil prepričljiv.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!