Trump ob sprejemu Netanjahuja: Če zmagamo, bo enostavno

Svet 26. Jul 202422:42 0 komentarjev
Benjamin Netanjahu in Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je svojo turnejo po ZDA nadaljeval na posestvu Mar a Lago na Floridi, kjer ga je sprejel bivši predsednik ZDA Donald Trump. "Če zmagamo, bo enostavno. Vse se bo izšlo in zelo hitro. Če ne, lahko pride do velikih vojn na Bližnjem vzhodu in morda tretje svetovne vojne," je izraelskemu politiku dejal republikanski predsedniški kandidat.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je danes na svojem posestvu Mar a Lago na Floridi sprejel izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in mu obljubil, da si bo v primeru zmage na predsedniških volitvah prizadeval za mir na Bližnjem vzhodu in odpravo antisemitizma na ameriških univerzah, besede Trumpovih predstavnikov povzemajo ameriški mediji.

Trump in Netanjahu sta imela izjemno dobre odnose vse do ameriških predsedniških volitev leta 2020, ko je bil Netanjahu med prvimi tujimi voditelji, ki so Trumpovemu tekmecu, demokratu Joeju Bidnu čestitali za zmago. Trump poraza nikoli ni priznal in je po Netanjahujevi čestitki Bidnu izjavil, da bi bilo bolje, če bi molčal.

Netanjahu je na Florido prispel iz Washingtona, kjer je imel v sredo govor pred obema domovoma ameriškega kongresa. V njem se je Bidnu zahvalil za vso pomoč v času vojne proti Hamasu v Gazi, vendar pa tudi Trumpu za vse, kar je naredil za Izrael. Trump je med svojim mandatom med drugim preselil ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem in sprožil pobudo za Abrahamove sporazume, ki so pripeljali do medsebojnega priznanja Izraela z dvema arabskima državama – Bahrajnom in Združenimi arabskimi emirati.

Trump in Netanjahu sta se rokovala in fotografirala, Netanjahu pa je na spletu objavil fotografijo s kapo, na kateri piše “popolna zmaga”, kar naj bi pomenilo zmago proti Hamasu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ko sta sedla za mizo, je Trump dejal, da imajo ZDA nesposobne voditelje. “Če zmagamo, bo enostavno. Vse se bo izšlo in zelo hitro. Če ne, lahko pride do velikih vojn na Bližnjem vzhodu in morda tretje svetovne vojne,” je dejal republikanski predsedniški kandidat.

Ton srečanja je bil veliko bolj prisrčen kot na srečanju z najverjetnejšo demokratsko predsedniško kandidatko, sedanjo podpredsednico ZDA Kamalo Harris. Ta je Netanjahuju izrazila skrb zaradi velikega števila civilnih žrtev med Palestinci in zagotovila, da ne bo tiho. Potrdila je trdno zavezo pravici Izraela do samoobrambe, a dodala, da ni vseeno, kako Izrael to pravico uveljavlja. Dejala je, da je čas za prenehanje trpljenja, Netanjahu pa je ves čas petdnevnega obiska v ZDA zagotavlja, da bo Izrael vztrajal do zmage nad Hamasom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!