Trump ogorčen nad obsodbo: “Grozil mi je z zaporom”

Svet 31. Maj 202419:16 2 komentarja
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v svoji stolpnici na Manhattnu v nepovezanem govoru ostro kritiziral sodni proces v New Yorku, kjer so ga spoznali za krivega.

Dan po obsodbi je za ameriške medije spregovoril nekdanji predsednik ZDA Donald Trump. V dolgi in nepovezani izjavi se je spravil nad sodnika in poroto ter kritiziral protikandidata na prihajajočih predsedniških volitvah Joeja Bidna.

“Če se lahko zgodi meni, se lahko zgodi vsakomur. To so bolni ljudje. Če pogledamo, kaj vse prihaja v našo državo, iz Afrike, Bližnjega vzhoda, iz zaporov in norišnic. Imamo predsednika in skupino fašistov, ki noče ničesar ukreniti. Želijo vam štirikrat povišati davke, vam prepovedati avtomobile in dovoliti Kitajski, da izdeluje naše avtomobile. Imamo resen problem,” je uvodoma nanizal Trump.

V izjavi se je tudi pritožil, da mu je zelo konflikten sodnik, ki “ne zna sestaviti dveh stavkov in govori kot angel, deluje pa kot hudič”, prepovedal dajati izjave.

“Noben predsedniški kandidat še ni bil pod tako prepovedjo. Plačati sem moral več tisoč dolarjev in grozil mi je z zaporom. V anketah vodim pred Joejem Bidnom. To mi je naredil Washington in ne smem govoriti o tem, ker lahko končam v zaporu,” je dejal Trump.

Donald Trump
Foto: Jane Rosenberg/REUTERS

“Si lahko zamislite? Ponarejanje poslovnih dokumentov. Plačal sem odvetnika, kar je zakonito. Računovodkinja, ki je zelo dobra, pa je brez mojega vedenja to zabeležila kot pravni strošek,” je dodal. Zatrdil je, da sodnik njegovim odvetnikom ni dovolil klicati prič, tožilcem pa je dovolil vse. Pritožil se je, da mu niso dovolili spremeniti kraja sojenja, sodnik pa se ni hotel izločiti.

Med dolgo izjavo je večina ameriških televizij prekinila neposredni prenos in se lotila analize povedanega.

“Živimo v fašistični državi,” je nadaljeval Trump in najprej pohvalil zvezno tožilstvo Manhattna, ki ga ni hotelo preganjati zaradi plačila za molk o spolnem odnosu, nato pa napadel isto tožilstvo, da je zaradi tega preganjalo Cohena. “Prisilili so ga v pričanje. Uničili so mu življenje,” je še dejal Trump in dodal, da je njegova kampanja po obsodbi v desetih urah zbrala 39 milijonov dolarjev.

Kazen mu bodo izrekli 11. julija

Nekdanji predsednik ZDA je bil obsojen, ker je porota soglasno ugotovila, da je bivšemu odvetniku Michaelu Cohenu z obrestmi vrnil 130.000 dolarjev plačila Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred volitvami 2016 in to prikazal kot strošek za odvetniške storitve.

Sodnik Juan Merchan bo Donaldu Trumpu izrekel kazen 11. julija, nekaj dni pred nacionalno konvencijo republikanske stranke, kjer ga bodo potrdili kot predsedniškega kandidata stranke na novembrskih volitvah.

Čeprav nekdanjemu predsedniku grozi tudi zaporna kazen, večina analitikov meni, da bo dobil le pogojno kazen. Možno je tudi družbeno-koristno delo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje