Trump presenetil z izbiro podpredsedniškega kandidata

Svet 15. Jul 202422:19 0 komentarjev
JD Vance
Foto: PROFIMEDIA

Donald Trump je razkril, kdo bo v primeru, če bo ponovno izvoljen za predsednika ZDA, postal njegov podpredsednik. To je senator zvezne države Ohio JD Vance. Izbira je neobičajna, saj je Vance Trumpa, preden je postal njegov podpornik, več let javno kritiziral. Republikanski delegati so sicer Trumpa na konvenciji tudi formalno potrdili za kandidata stranke na letošnjih predsedniških volitvah.

V primeru zmage na novembrskih volitvah za predsednika ZDA bo podpredsednik Donalda Trumpa postal senator zvezne države Ohio JD Vance.

Po pisanju ameriških medijev je izbira precej nenavadna, saj je 39-letni Vance, preden je postal njegov podpornik, v preteklosti več let javno kritiziral Trumpa.

Ob začetku Trumpove prve kampanje leta 2016 je Vance, sicer tudi vojni veteran, vlagatelj in pisatelj, Trumpa označil za “idiota” in “nezaslišanega”, zasebno pa naj bi ga primerjal z Adolfom Hitlerjem, piše Reuters. V populistično smer se je nato usmeril šest let kasneje, leta 2022, ko je bil s Trumpovo podporo izvoljen v ameriški senat.

Senator Wyominga John Barrasso je za Reuters povedal, da je Vance spremenil mnenje, ker je “videl, kakšen uspeh je Trump kot predsednik prinesel državi”.

V senatu Vance pogosto glasuje v podporo Trumpovim političnim interesom, nasprotuje denimo ameriški podpori Ukrajini v vojni z Rusijo, prav tako si je blizu s Trumpovim sinom, Donaldom Trumpom mlajšim.

Trump tudi uradno republikanski predsedniški kandidat

Republikanski delegati so danes na začetku nacionalne konvencije stranke oddali svoje glasove Trumpu in ga potrdili za kandidata stranke na letošnjih predsedniških volitvah. Trump, ki je v soboto preživel poskus atentata, bo nominacijo sprejel v četrtek z govorom ob koncu konvencije.

Nacionalne konvencije ameriških političnih strank vsaka štiri leta služijo za potrditev predsedniških in podpredsedniških kandidatov ter tudi za potrditev strankarske platforme. Trump je že v začetku leta brez težav na strankarskih volitvah in zborovanjih zbral zadostno število delegatov za potrditev nominacije. Najdlje se mu je upirala nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Potem ko je v soboto preživel poskus atentata, pa je utihnila vsaka najmanjša opozicija njegovi popolni prevladi v stranki. Trump bi si lahko za podpredsednika izbral tudi manj skrajnega kandidata, kot je 39-letni Vance, vendar meni, da mu tega po atentatu ni več treba, je poročala televizija MSNBC. Vance bo imel svoj govor na konvenciji v sredo, glavni dogodek pa bo Trumpov govor v četrtek in vsi pričakujejo, ali bo po preživetju atentata morda malce umiril svojo retoriko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!