Trump: Razkril bom zaupne informacije o atentatu na Johna F. Kennedyja

Svet 04. Sep 202409:49 3 komentarji
Donald Trump
Foto: Adam Gray/PROFIMEDIA

"Čas je, da Američani izvedo resnico," je ameriški predsedniški kandidat Donald Trump zapisal na družbenem omrežju in obljubil, da bo ob vrnitvi v Belo hišo objavil zaupne informacije o atentatu na Johna F. Kennedyja. Trump je to sicer obljubljal že v času svojega predsedniškega mandata, vendar obljube ni izpolnil.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v torek na svojem družbenem mediju objavil, da bo po vrnitvi v Belo hišo umaknil oznako zaupno z vseh uradnih dokumentov o atentatu na predsednika Johna F. Kennedyja leta 1963.

Leta 2017 je dovolil objavo 19.000 dotlej zaupnih dokumentov vlade, vendar pa ključnih dokumentov o atentatu na Kennedyja ni objavil, ker sta mu to odsvetovala tako obveščevalna agencija Cia kot zvezna policija FBI. Trump je odločitev o objavi premaknil na leto 2021, vendar pa je leta 2020 izgubil volitve.

Biden je leta 2022 dovolil objavo 13.000 dotlej zaupnih dokumentov, vendar določenih podrobnosti o atentatu prav tako ni objavil, je poročala televizija NBC. Prejšnji teden je ponovno povedal, da določenih dokumentov na priporočilo Nacionalnega arhiva ne bo dovolil objaviti.

Kongres je leta 1992 sprejel zakon, po katerem bi morali vse dokumente o atentatu na Kennedyja objaviti do konca oktobra 2017, vendar pa zakon predsednika pooblašča, da lahko objavo določenih dokumentov zadrži. Doslej naj bi bilo objavljenih že 99 odstotkov vseh dokumentov, povezanih z atentatom.

Warrenova preiskovalna komisija je ugotovila, da je Kennedyja v Dallasu 22. novembra 1963 ustrelil Lee Harvey Oswald, vendar pa alternativne teorije o atentatu živijo naprej. Nekateri krivijo Kubance, drugi Sovjetsko zvezo, Cio, FBI ali mafijo in tudi bitja iz vesolja.

“Ko se vrnem v Belo hišo, bom umaknil oznako zaupno z vseh dokumentov, povezanih z atentatom na JFK. Preteklo je že 60 let in čas je, da Američani izvedo resnico,” je na Truth Socialu objavil Trump, ki se mu je v kampanji za predsednika pridružil nekdanji neodvisni podpredsedniški kandidat, nečak ustreljenega predsednika Robert F. Kennedy mlajši.

Trump v anketah zaostaja proti demokratski kandidatki Kamali Harris kljub Kennedyjevi podpori. Demokrati njegovo obljubo o objavi dokumentov vidijo kot prozoren poskus pridobivanja volilnih glasov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje