Trump spet užalil veterane: “Znova je dokazal, da nas ne spoštuje”

Svet 17. Avg 202415:44 5 komentarjev
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je bil v petek deležen kritik ameriških vojaških veteranov, potem ko je na srečanju s podporniki v New Jerseyju dejal, da je bolje prejeti najvišje civilno odlikovanje kot najvišje vojaško odlikovanje, češ da so prejemniki slednjega hudo poškodovani ali mrtvi. To ni prvič, da je Trump užalil veterane.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, ki se vnovič poteguje za predsedniški stolček, je na četrtkovem dogodku pomembni donatorki svoje predsedniške kampanje Miriam Adelson povedal, da je predsedniška medalja svobode, ki ji jo je podelil, vredna več od kongresne medalje časti. Slednjo dobijo le redki za izjemno pogumna dejanja v času vojaških spopadov.

Kot je pojasnil, namreč Adelson ostaja zdrava in lepa, medtem ko so prejemniki kongresne medalje časti hudo poškodovani ali pa mrtvi.

Organizacija VoteVets, ki podpira demokratske veterane na volitvah, je sporočila, da je Trump znova dokazal, da ne spoštuje veteranov, podobno kritični so bili v taboru njegove demokratske tekmice, podpredsednice Kamale Harris.

To ni prvič, da je Trump užalil ameriške vojaške veterane. Njegov nekdanji šef kabineta general John Kelly je dejal, da je Trump kot predsednik govoril, da se ne želi kazati z ranjenimi vojaki, ker to ni dobro za njegov videz. Trump to odločno zanika.

Že leta 2015 pa je odmevala njegova izjava o danes pokojnem senatorju iz Arizone Johnu McCainu, ko je dejal, da ima raje tiste vojake, ki niso bili ujeti. McCain je bil v času vietnamske vojne po sestrelitvi njegovega letala več let izpostavljen mučenju v ujetništvu vojske Severnega Vietnama.

Ameriški mediji so leta 2020 poročali tudi, da Trump med obiskom Francije ni hotel obiskati pokopališča ameriških vojakov, padlih v času druge svetovne vojne, ker je deževalo.

Trumpov podpredsedniški kandidat J. D. Vance se je na aktualne polemike odzval z izjavo, da Trump ni nameraval nikogar žaliti, ampak je hotel povedati le nekaj lepega o Miriam Adelson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje