Trump v govoru, ki ga je spremljala tudi Melania: Na svoji strani imam Boga

Svet 19. Jul 202406:07 > 07:08 0 komentarjev
Donald in Melania Trump
Foto: Mike Segar/REUTERS

Kandidat republikancev na ameriških predsedniških volitvah je v svojem prvem govoru po poskusu atentata dejal, da se je v tistem trenutku počutil "zelo varnega, saj sem imel Boga na svoji strani". V poldrugi uri trajajočem govoru je zgolj enkrat omenil demokratskega protikandidata Joeja Bidna. Sklepnega dela konvencije se je udeležila tudi soproga Melania Trump.

Republikanci so na nacionalni konvenciji v Milwaukeeju nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu podelili nominacijo za kandidaturo na novembrskih predsedniških volitvah. V govoru ob koncu konvencije je obljubil, da bo predsednik vseh Američanov. Ob prihodu na oder je dvignil pest, kot je to storil le nekaj trenutkov po sobotnem poskusu atentata.

Gre za njegov prvi govor po sobotnem dogajanju. Poudaril je, da ga je pred smrtjo, ki se ji je izognil za las, obvaroval Bog. “Vsepovsod je tekla kri, a sem se počutil zelo varnega, saj sem imel Boga na svoji strani,” je dejal. Trump po njegovih besedah o poskusu atentata ne bo več govoril, saj je vse skupaj “preveč boleče”.

Ob tem je množico v dvorani prosil za minuto molka za ubitega gasilca, čigar uniforma je bila na odru z njim. Po njegovih navedbah so za družino ubitega zbrali že šest milijonov dolarjev. Zbrani so Trumpove besede o sobotnem dogajanju spremljali v čisti tišini, nekatere je pripovedovanje tudi ganilo.

Donald Trump Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA
Donald in Melania Trump Donald in Melania Trump
Foto: Mike Segar/REUTERS
Donald in Melania Trump Donald in Melania Trump
Foto: Andrew Kelly/REUTERS
Donald in Melania Trump Donald in Melania Trump
Foto: Mike Segar/REUTERS
Donald in Melania Trump Donald in Melania Trump
Foto: Mike Segar/REUTERS
Donald in Melania Trump Donald in Melania Trump
Foto: Brian Snyder/REUTERS

Nekdanji predsednik je v tokratnem govoru uporabil bolj spravljivo retoriko, govoril je počasi in tiho. Ko se je navezal na dvignjeno desno pest po poskusu atentata, so zbrani v dvorani začeli skandirati: “Boj, boj, boj.”

Sklepnega dela konvencije se je udeležila tudi njegova soproga Melania Trump, ki jo sicer redko opazimo v javnosti. Na tribunah se je pridružila ostalim članom družine. Med govorom se je Trump celotni družini zahvalil za podporo. V preteklih dneh je bilo v Milwaukeeju moč opaziti vse njegove otroke, razen najmlajšega sina Barrona.

Bidna omenil le enkrat

V svojem govoru se je uspešno izogibal omembe ameriškega predsednika in njegovega protikandidata Joeja Bidna. “Njegovega imena ne bom več omenjal,” je dejal po prvi omembi, saj da ni prepričan, ali se bo novembra res pomeril z njim.

Biden se v zadnjih tednih namreč sooča z vse večjim pritiskom znotraj demokratov, naj prepusti kandidaturo za predsednika kateremu drugemu kandidatu. Javnosti ob mnogi poskusih ni uspel pomiriti, k temu pa prav tako ne pripomore okužba s koronavirusom, zaradi katere je moral začasno prekiniti udejstvovanje v kampanji.

Trump je zagotovil, da bo ob morebitni izvolitvi predsednik vseh Američanov. “Čas je za spremembe,” je dejal Trump, ob čemer je napovedal končanje “vseh svetovnih kriz”.

To je Trumpova tretja zaporedna republikanska nominacija za kandidata na predsedniških volitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!