Trump v njem vidi naslednika, v kampanji bo magnet za razočarani delavski razred

Svet 18. Jul 202409:47 3 komentarji
J.D. Vance
Foto: REUTERS/Callaghan O'hare

Republikancem se je v sredo predstavil podpredsedniški kandidat J. D. Vance, ki je tudi uradno sprejel strankino nominacijo za podpredsedniškega kandidata. Kot precejšnja neznanka na najvišji ravni politike se je v govoru predstavil kot politik, ki prihaja iz revnega razočaranega delavskega okolja in se bo zanj skupaj z Donaldom Trumpom tudi zavzemal. Po njegovem nastopu pa ameriški mediji izpostavljajo dve stvari: Vance bo v kampanji Trumpov magnet za volilce iz revnih skupnosti srednjega zahoda, republikanski kandidat pa v njem vidi tudi svojega morebitnega naslednika.

Na odru republikanske konvencije v Milwaukeeju se je zbranim predstavil J. D. Vance, ki ga je Donald Trump na začetku tedna izbral za podpredsedniškega kandidata. Govor 39-letnega senatorja iz Ohia, v katerem je tudi uradno sprejel nominacijo za podpredsedniškega kandidata, je bil predvsem predstavitvene narave. Vance, ki položaj v senatu zaseda manj kot dve leti in je v najvišjih slojih državne politike precejšnja neznanka, se je v govoru večkrat dotaknil svojega odraščanja in zasebnosti.

Seveda se uvodoma tudi on ni mogel izogniti sobotnemu poskusu atentata na Trumpa. Kot je dejal, bi lahko bila sreda dan bolečine in žalovanja, tako pa je to “noč upanja in slavljenja tega, kar je Amerika nekoč bila in bo z božjo pomočjo kmalu spet postala”. Krivdo za sobotno streljanje je pripisal retoriki demokratov, ki da nekdanjega predsednika Trumpa prikazuje kot največjo nevarnost ameriški demokraciji. Ob tem je pozdravil Trumpove pozive k enotnosti.

Republikanski podpredsedniški kandidat se je nato dotaknil svoje zasebnosti. Govoril je o svojem odraščanju v revni družini brez očeta in z materjo, ki je bila odvisnica od drog. Kot njegove besede povzema Associated Press, se je Vance nato pridružil marincem, kasneje pa končal študij prava na univerzi Yale in za tem vstopil v politiko. Leta 2016 je zaslovel z objavo svojih spominov v knjigi Hillbilly Elegy, ki je bila objavljena, ko je Trump prvič kandidiral za predsednika in zmagal. V njej je orisal probleme t. i. rjastega pasa, dela srednjega zahoda ZDA, kjer so po zatonu intenzivne industrije in odseljevanju nekdaj perspektivne skupnosti postale zelo siromašne.

J.D. Vance
Foto: REUTERS/Cheney Orr

K skromnemu odraščanju in revščini v deprivilegiranem okolju se je Vance vrnil večkrat v svojem govoru. Obljubil je, da se bo na položaju podpredsednika ZDA zavzemal za interese delavskega razreda in ne za “Wall Street”, ter aktualnega predsednika Joeja Bidna obtožil, da je s svojimi politikami prizadel skupnosti, kot je tista, v kateri je odraščal. “Joe Biden je naredil napako in moja skupnost je za to plačala ceno,” je podčrtal.

Zatrjeval je, da ZDA potrebujejo voditelja, ki bo odgovarjal delavcem in se bo boril za ponovni zagon tovarn. “Moje delo me je naučilo, da je v ameriškem osrčju še vedno veliko talenta in poguma. Da bi ti kraji lahko uspevali, pa potrebujemo voditelja, ki se bo boril za ljudi, ki so zgradili to državo,” je po poročanju CNN dejal Vance in ocenil, da Trump to lahko stori.

Trumpov magnet za srednji zahod, morda celo njegov naslednik

Vanceovo izpostavljanje težav rjastega pasu nakazuje, da ga je republikanski predsedniški kandidat izbral za pridobivanje glasov v tem delu ZDA. Na srednjem zahodu namreč najdemo kar nekaj zveznih držav, ki so na vsakoletnih volitvah odločilne in veljajo za neodločene (swing states). Vance je tako v nagovoru večkrat direktno omenjal Michigan, Wisconsin, Ohio in Pensilvanijo.

Donald Trump
Foto: REUTERS/Marco Bello

Ameriški mediji ob tem izpostavljajo še eno podrobnost. Trump v precej mlajšem Jamesu Davidu Vanceu očitno vidi naslednika in nekoga, ki bi njegovo strujo in republikansko stranko vodil tudi po Trumpovem morebitnem drugem mandatu v Beli hiši. To so za CNN potrdili tudi ljudje blizu glavnega republikanca, ki izpostavljajo, da bivši ameriški predsednik podobnih občutkov ni gojil do svojega prvega podpredsednika Mika Pencea.

39-letni podpredsedniški kandidat je v govoru tako kot številni drugi govorniki proti Bidnu in njegovi administraciji izstrelil še nekaj puščic. “Joe Biden je politik v Washingtonu, odkar sem živ. Že pol stoletja je zagovornik vseh političnih pobud, zaradi katerih je Amerika šibkejša in revnejša,” je dejal. Sedanjemu predsedniku je celo skušal naprtiti odgovornost za invazijo na Irak leta 2003, ki jo je sprožil republikanski predsednik George Bush mlajši. CNN ob tem izpostavlja, da je invazijo v svojih medijskih izjavah nekaj časa podpiral tudi Donald Trump, ki se je v jasnega kritika napada na Irak prelevil leta 2004.

Republikanska konvencija se bo končala danes oziroma v petek zjutraj po našem času. Sklenil jo bo težko pričakovani Trumpov govor, v katerem bo sprejel predsedniško nominacijo stranke. V skupnem intervjuju za New York Post in Washington Examiner je Trump dan po poskusu atentata dejal, da je po streljanju pripravil nov govor, s katerim želi biti bolj povezovalen.

Demokrati bodo svojo konvencijo v Chicagu začeli čez en mesec. Že nekaj časa se v stranki krepijo pozivi, naj Joe Biden odstopi od kandidature in mesto prepusti nekomu, ki bo imel večje možnosti za zmago nad Trumpom. Biden kljub pozivom k umiku, ki so se začeli po slabem nastopu na prvem predvolilnem soočenju, vztraja pri nadaljevanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje