Trumpa podprli tudi nekdanji tekmeci: “Ima mojo trdno podporo, in pika”

Svet 17. Jul 202407:44 1 komentar
Drugi dan republikanske konvencije
Donald Trump (Foto: Callaghan O'hare/REUTERS)

Drugi dan republikanske konvencije so podporo Donaldu Trumpu izrekli nekdanji strankarski tekmeci. Konvencija je minila tudi v znamenju obtožb aktualne administracije, da si z odpiranjem povečujejo volilno bazo.

Drugi dan republikanske nacionalne konvencije je minil v znamenju izrazov podpore Donaldu Trumpu iz ust nekdanjih strankarskih tekmecev. Da ima Trump njeno podporo, je v torek jasno dejala tudi nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki je najdlje vztrajala v tekmi z nekdanjim predsednikom ZDA za republikansko nominacijo za novembrske volitve.

Halley so ob prihodu na oder pričakali izrazi neodobravanja, ko pa ga je zapuščala, so ji delegati v dvorani glasno ploskali. “Donald Trump ima mojo trdno podporo, in pika,” je dejala in se zahvalila Trumpu, da jo je povabil na konvencijo, ki bo trajala do četrtka.

Govoril je tudi floridski guverner Ron DeSantis, ki je večino govora posvetil kritikam demokratskih politik glede priseljevanja, izobraževanja in vprašanj spolne identitete. Za aktualnega predsednika Joeja Bidna je dejal, da ni sposoben voditi države in da je “lutka, ki vsiljuje levičarsko agendo”.

Senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je bil Trumpov tekmec leta 2016, pa je opisoval sobotni poskus atentata na Trumpa v Pensilvaniji in se zahvalil Bogu, da ga je obvaroval najhujšega.

“Biden želi, da ilegalci volijo njega, zato je odprl mejo”

Govorniki so se največ posvečali vprašanju migracij in ob tem ponavljali neutemeljene obtožbe, da demokrati na čelu z Bidnom odpirajo meje, da si povečajo volilno bazo.

“Biden želi, da ilegalci volijo njega, zato je odprl mejo,” je dejal vodja republikanske večine v zveznem predstavniškem domu Steve Scalise.

V ZDA lahko volijo samo državljani, nezakoniti priseljenci pa trenutno nimajo nobene možnosti, da pridobijo državljanstvo, ker so s prihodom v ZDA kršili zakon, vztrajno zaman poudarjajo demokrati.

Incidenti kljub poostreni varnosti

Delegati so Trumpa potrdili kot predsedniškega kandidata v ponedeljek, ko je naznanil, da bo njegov podpredsedniški kandidat senator iz Ohia J. D. Vance. Ta bo na konvenciji govoril danes, ko je tema nacionalna varnost.

Delegati so v ponedeljek prav tako potrdili kratko strankarsko platformo, kjer na Trumpovo zahtevo ni omembe prizadevanj za prepoved splava na ravni celotnih ZDA.

Trump je v torek ob prihodu v dvorano znova požel velik aplavz. Varnost na konvenciji je po sobotnem poskusu atentata nanj okrepljena, kljub temu pa se po navedbah ameriških medijev dogajajo incidenti. Republikanski kongresnik Derrick Van Orden iz Wisconsina je v sredo policiji prijavil, da ga je napadla in poškodovala 24-letna pripadnica levičarske skupine Codepink.

Že v ponedeljek so nedaleč od dvorane, kjer poteka konvencija, aretirali 21-letnika, ki je imel v nahrbtniku avtomatsko puško, enega moškega, ki je v mestu mahal z nožema in ni upošteval ukazov, naj ju položi na tla, pa je policija ubila.

Konvencije naj bi se v četrtek, ko bo Trump tudi uradno potrjen kot kandidat republikancev, udeležili še nekateri Trumpovi družinski člani. Po pisanju CNN naj bi bili prisotni hčerka Ivanka Trump in Trumpov zet Jared Kushner, pa tudi žena Melania Trump, ki se je sicer od Trumpove najave vnovične predsedniške kandidature novembra 2022 v javnosti pojavila zgolj dvakrat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje