Trumpova velika vrnitev na X: intervjuval ga bo kar lastnik omrežja Elon Musk

Svet 12. Avg 202423:10 0 komentarjev
Donald Trump, Elon Musk
Donald Trump se na X vrača v velikem slogu. Na družbenem omrežju bodo namreč objavili njegov intervju, ki ga bo opravil z direktorjem družbenega omrežja Elonom Muskom. (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa so v začetku januarja 2021 za slabi dve leti suspendirali s takratnega Twitterja. Po prevzemu Twitterja in preimenovanju blagovne znamke v X je novi lastnik podjetja Elon Musk ponovno omogočil vzpostavitev njegovega profila. Musk ne skriva svojih simpatij do Trumpa, zdaj pa gre še korak dlje. Prav na družbenem omrežju X bodo namreč v živo predvajali njegov intervju z republikanskim kandidatom za predsednika. Da gre za Trumpovo veliko vrnitev na X, napovedujejo tudi številne objave, ki so se po več kot treh letih zvrstile na Trumpovem profilu.

Kontroverzni poslovnež in milijarder Elon Musk bo danes v živo na svojem omrežju X opravil intervju z republikanskim kandidatom na predsedniških volitvah v ZDA Donaldom Trumpom. Z intervjujem bo Trump skušal obuditi zanimanje za njegovo predsedniško kampanjo in ustaviti osupljiv vzpon demokratske kandidatke Kamale Harris v javnomnenjskih anketah.

“Intervju bo brez scenarija in brez omejitev glede tem, zato bi moralo biti zelo zabavno,” je na svojem omrežju X v nedeljo zapisal Musk.

Ta je sicer eden najostrejših kritikov predsednika ZDA Joeja Bidna, saj na omrežju X pogosto napada njegove politike, prav tako pa širi dezinformacije o nedokumentiranih priseljencih in volilnih goljufijah. V luči tega mnogi Muska obtožujejo, da je svojo platformo spremenil v megafon za desničarske teorije zarote, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvič po letu 2021 Trump objavil več tvitov

Trump sicer nekaj let ni bil prisoten na omenjenem družbenem omrežju. Potem, ko ga je – tedaj še Twitter – v začetku leta 2021 suspendiral z družbenega omrežja, je novi lastnik omrežja Musk, ki je platformo preimenoval v X, konec leta 2022 ponovno dovolil vzpostavitev njegovega profila. Od tedaj je Trump objavil zgolj en tvit, in sicer policijsko fotografijo (ang. mug shot).

V slabih treh urah je danes naposled objavil osem tvitov in poobjavil eno objavo. “Ali se imate zdaj boljše kot takrat, ko sem bil jaz predsednik? Naše gospodarstvo je uničeno. Naša meja je izbrisana. Smo narod v zatonu. Naj bodo ameriške sanje znova dostopne. Naj bo Amerika zopet varna. Naredimo Ameriko znova veliko,” je zapisal v prvi objavi po daljšem zatišju.

Proti omrežju X teče pravni postopek Evropske komisije

Pred napovedanim intervjujem je zaznati nekaj nervoze. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je Muska danes namreč opozoril na njegovo obveznost, da prepreči širjenje škodljivih vsebin na platformi X. “Z velikim občinstvom pride večja odgovornost,” je zapisal na omrežju X.

Evropska komisija je sicer v skladu s svojimi pristojnostmi v okviru evropskega akta o digitalnih storitvah (DSA) decembra lani sprožila pravni postopek proti družbenemu omrežju X, saj meni, da omrežje krši pravila akta, ki od večjih digitalnih podjetij zahteva, da učinkovito nadzorujejo spletne vsebine in zaščitijo svoje uporabnike.

“Obveznosti DSA veljajo brez izjem za moderiranje celotne skupnosti uporabnikov in vsebin. Spremljamo potencialna tveganja v EU, povezana s širjenjem vsebin, ki lahko spodbujajo nasilje, sovraštvo in rasizem v povezavi z velikimi političnimi – ali družbenimi – dogodki po svetu,” je še zapisal Breton.

Foto: PROFIMEDIA

Po poskusu atentata Musk še odločneje podprl Trumpa

Musk je sicer Trumpovo kampanjo podprl kmalu po poskusu atentata 13. julija. Konec julija je nato zanikal poročila, da namerava za podporo Trumpu nameniti po 45 milijonov dolarjev na mesec. Potrdil pa je, da je ustanovil svoj odbor za politično akcijo z imenom America PAC in vanj vplačuje manjše zneske.

Čeprav so donacije posameznikov za volilne kampanje v ZDA formalno omejene, vrzeli v sistemu financiranja volilnih kampanj političnim “megadonatorjem” omogočajo, da prispevajo v sklade, imenovane odbori za politično akcijo (PAC), prek katerih nato finančno podpirajo kandidate.

Odbori za politično akcijo lahko zbirajo in porabljajo neomejene zneske, pogoj je le, da se uradno ne smejo usklajevati s kampanjo kandidata, za katerega zbirajo in porabljajo denar. To zakonsko luknjo izkoriščajo tako demokrati kot republikanci.

Donald Trump, poskus atentata
Trump po poskusu atentata. (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!